Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je ustanovil »gospodarsko ministrstvo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 02. 2014 / 20:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež je ustanovil »gospodarsko ministrstvo«

Papež je ustanovil »gospodarsko ministrstvo«

Novi »Segreteria di Economia« pristojen za vsa gospodarska in denarna vprašanja v Vatikanu, »minister za gospodarstvo« je avstralski kardinal Pell.

V Vatikanu so danes objavili papežev motu proprio z naslovom Fidelis dispensator et prudens (Zvesti in preudarni oskrbnik) (Lk 12,42), s katerim sveti oče ustanavlja novo »ministrstvo za gospodarstvo«. Vatikan bo s tem dobil osrednji nadzorni organ za vsa gospodarska vprašanja. »Ministrstvo« bo vodil avstralski kardinal, 72-letni sydneyski nadškof George Pell, besedilo dokumenta pa bo jutri uradno objavljeno v vatikanskem časniku »L'Osservatore Romano«.

Novo ministrstvo – »Segreteria di Economia« - je po navedbah Vatikana ustanova, ki bo pristojna za vsa gospodarska in denarna vprašanja tako Vatikanske države kot Svetega sedeža (ki kot »nedržavna suverena sila« zastopa interese ne le Vatikana, ampak celotne katoliške Cerkve). Ustanovitev nove centrale je prva institucionalna odločitev v reformi rimske kurije, ki jo je papež napovedal z imenovanjem kardinalskega sveta K8, katerega član je tudi kardinal Pell.

Z ustanovitvijo novega ministrstva naj bi bila skrb za denarne zadeve in njihovo upravljanje poenostavljeno in poenoteno, pojasnjujejo v Vatikanu. Sprememba naj bi omogočala tudi sodelovanje zunanjih finančnih izvedencev, v knjigovodstvu in upravi pa naj bi vpeljali mednarodno veljavna merila.

Poleg tajništva bo ustanovljen tudi svet, ki ga bo sestavljalo osem škofov iz različnih držav in sedem profesionalnih gospodarskih izvedencev. Ta svet bo imel redna zasedanja in bo pripravljal predloge za delo tajništva oz. ministrstva. Svet bo urejal tudi prihodnjo vlogo uprave vatikanskega premoženja (APSA) in vatikanske banke IOR.

Poleg prefekta kot vodje novega telesa in tajnika za dnevne posle bo na novem ministrstvu tudi nadzornik, katerega pravica in naloga bo, da bo kadar koli lahko izvajal nadzor nad katero koli ustanovo Svetega sedeža ali Vatikanske države. Novo ministrstvo in njegov prefekt naj bi z delom začela čim prej, so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada. Prva naloga naj bi bila priprava statutov za novo vatikansko ustanovo.


Besedilo papeževega motu propria, ki bo jutri uradno objavljeno v vatikanskem časniku, so že danes predstavili na Radiu Vatikan:


Fidelis dispensator et prudens (Zvesti in preudarni oskrbnik) (Lc 12,42)

Kakor ima zvesti in preudarni oskrbnik nalogo, da pozorno skrbi za to, kar mu je bilo zaupano, tako se Cerkev zaveda odgovornosti, da pozorno varuje in upravlja z lastnimi dobrinami v luči svojega poslanstva evangeliziranja in s posebno pozornostjo do pomoči potrebnih. Upravljanje gospodarskih in finančnih področij Svetega sedeža je na poseben način tesno povezano z njegovim specifičnim poslanstvom in sicer ne samo v službi univerzalnega poslanstva svetega očeta, temveč tudi v odnosu do skupnega dobrega z vidika celostnega razvoja človeške osebe.

Potem ko sem natančno premislil rezultate dela komisije, ki je pripravila študijo o organiziranosti gospodarko upravne strukture Svetega sedeža (prim. Kirograf, 18. julij 2013), potem ko sem se posvetoval s Svetom kardinalov za prenovo apostolske konstitucije Pastor Bonus in s Svetom kardinalov za preučitev organizacijskih ter gospodarskih težav Svetega sedeža, s tem apostolskim pismom v obliki motu propria določam to, kar sledi:

Svet za gospodarstvo
1. Ustanovljen je Svet za gospodarstvo z nalogo, da pripravi smernice o gospodarskem upravljanju ter nadzoru struktur in upravnih ter finančnih dejavnosti dikasterijev Rimske kurije in ustanov, ki so povezane s Svetim sedežem ter Državo mestom Vatikan.

2. Svet za gospodarstvo sestavlja 15 članov. Od teh jih je osem izbranih med kardinali in škofi tako, da odsevajo univerzalnost Cerkve. Sedem pa je strokovnjakov, laikov različnih narodnosti, s pristojnostmi na finančnem področju ter s priznano profesionalnostjo.

3. Svetu za gospodarstvo predseduje kardinal koordinator.

Tajništvo za gospodarstvo
4. Tajništvo za gospodarstvo je ustanovljeno kot dikasterij Rimske kurije in sicer kot je v apostolski konstituciji Pastor Bonus.

5. Upoštevajoč to, kar bo določil Svet za gospodarstvo, tajništvo neposredno odgovarja svetemu očetu in udejanja gospodarki pregled ter nadzor nad ustanovami iz 1. točke, kakor tudi politiko in postopke glede nakupov ter primernega nagrajevanja zaposlenih. Pri tem upošteva pristojnosti lastne vsaki ustanovi. Pristojnost tajnišva se zato razširi na vse tisto, kar je na kakršen koli način predmet tega področja.

6. Tajništvu za gospodarstvo predseduje kardinal prefekt in sicer v sodelovanju z državnim tajnikom. Prelat državnega tajnika ima nalogo, da pomaga kardinalu prefektu.

Generalni revizor
7. Sveti oče imenuje generalnega revizorja, ki ima nalogo opravljati računovodsko revizijo (audit) Ustanov pod 1. točko.

Statuti
8. Kardinal prefekt je odgovoren za pripravo dokončnih Statutov Sveta za gospodarstvo, Tajništva za gospodarstvo in Urada generalnega revizorja. Statute se bo quam primum predstavilo v odobritev svetemu očetu.

Odrejam, da ima to, kar je bilo določeno, takojšnjo, polno in trajno veljavo. Razveljavljam tudi vse nezdružljive odredbe in odrejam, da je to apostolsko pismo v obliki motu propria objavljeno v L'Osservatore Romano 24.-25. februarja 2014 in zatem v Acta Apostolicae Sedis.

Dano v Rimu, pri sv. Petru, 24. februarja 2014, v prvem letu papeževanja.


Vir: Kathpress / Radio Vatikan

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh