Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Papež je zelo trpel’

Objava: 13. 03. 2009 / 09:51
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Papež je zelo trpel’

Včeraj objavljeno pismo papeža Benedikta XVI. katoliškim škofom o preklicu izobčenja lefebvrovcev (povzetek pisma smo predstavili tudi na naši spletni strani) je izzvalo številne komentarje tako v Vatikanu kot tudi drugod po svetu.

Predsednik nemške škofovske konference, nadškof Robert Zollitsch, pozdravlja papeževo odločitev, da v pismu pojasni svoja stališča glede Bratovščine sv. Pija X. Papeževo pismo označuje kot ‘čudovit in nenavadno oseben’ zapis Benedikta XVI., ki nam da jasno vedeti, ‘kako zelo je vse to dogajanje Svetega očeta osebno prizadelo’.

Po Zollitschevih besedah je papež v zadnjih tednih zelo trpel. Proti njemu se je ‘vsul cel plaz kritik’, ki jih je Benedikt XVI. zelo osebno občutil. Njegovo pismo odraža tudi bojazen, da ga v njegovi želji po edinosti Cerkve javnost ni razumela.

Predsednik nemške škofovske konference poziva Bratovščino sv. Pija X., naj se malce brzda in naj preneha z napadi na škofe in domnevne ‘krivoverce’, kajti ‘če nekoga prosimo za pogovor in si z njim želimo edinosti, mu ne smemo nenehno deliti zaušnic’. Očitke lefebvrovskih krogov, da papeža ne podpira popolnoma, Zollitsch odločno zavrača.

Papeževo pismo je pozdravilo tudi Združenje nemških katoličanov. Po njihovem mnenju je to ‘enkraten zgodovinski in osebni dokument’, v katerem papež nedvoumno podpre II. vatikanski cerkveni zbor in svoje prizadevanje za spravo med judi in kristjani, za ekumenizem in za medverski dialog. Vztraja pri zahtevi, da tudi Bratovščina sv. Pija X. odkrito prizna sklepe II. vatikanskega cerkvenega zbora.

Nad papeževim pismom pa so prijetno presenečeni tudi člani Svetovnega judovskega kongresa. Po njihovem mnenju je papež v svojem zagovoru izbral prave besede in z njimi odpravil nesporazum glede preklica izobčenja štirih lefebvrovskih škofov. Papeževo pismo javnosti sporoča, da se moramo težav lotiti neposredno, saj s tem polagamo temelje za medverski dialog. Predsednik Svetovnega judovskega kongresa Ronald S. Lauder je povedal, da želi njegova ustanova še naprej sodelovati s katoliško Cerkvijo in tako ‘ojačati medsebojno razumevanje in spoštovanje’.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh