Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež kardinale in škofe pozval k »izjavam brez strahu«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 10. 2014 / 07:12
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež kardinale in škofe pozval k »izjavam brez strahu«

Papež kardinale in škofe pozval k »izjavam brez strahu«

Pričelo se je sinodalno zasedanje, z uvodnim nagovorom papeža Frančiška.

Papež Frančišek je včeraj ob začetku sinodalnega zasedanja udeležence spodbudil, naj brez strahu in predsodkov iskreno predstavijo svoj pogled na temo zakonske zveze in družine. »Nihče si ne bi smel reči: svojega mnenja pa ne smem povedati na glas, kajti če bom to rekel, si bodo kdo ve kaj mislili o meni«, je Frančišek dejal v kratkem nagovoru v sinodalni dvorani.



Sinodalni očetje so s posveti pričeli včeraj dopoldne, v prihodnjih dveh tednih pa bo 191 škofov, med njimi 62 kardinalov, z vsega sveta v prisotnosti papeža Frančiška razpravljalo o tem, kako naj se katoliška Cerkev odzove na spremenjeno življenjsko stvarnost družin in kako jim lahko nudi boljšo podporo. Pri tem gre predvsem za »sestavljene« družine, znova civilno poročene ločene, istospolne življenjske skupnosti in neporočene pare.

V uvodnem nagovoru je papež udeležence znova spodbudil, naj drug drugemu prisluhnejo »s ponižnostjo in z odprtim srcem«. Po zasedanju kardinalskega kolegija v letošnjem februarju mu je eden izmed kardinalov dejal, kakšna škoda je, da si mnogi kardinali niso upali spregovoriti o določenih vprašanjih, ker so se bali, da papež razmišlja drugače. To ni dobro in ni v skladu z načelom »sinodalnosti«, je pojasnil sveti oče.

Glavni poročevalec sinode, kardinal Peter Erdö, je v uvodnem predavanju izpostavil, da »velika večina« katoličanov cerkvenega nauka o zakonu in družini tudi danes v temelju ne postavlja pod vprašaj. Kardinal Erdö je ob tem opozoril na izsledke vatikanskega vprašalnika o zakonu, družini in spolnosti.

To še posebej velja za neločljivost zakona in njegovega zakramentalnega značaja. Temu ne gre oporekati in bo »v veliki meri« ohranjen v cerkvenem odnosu do posameznikov, katerih zakon ni uspel in so se podali v »nov začetek«, je pojasnil nadškof iz Budimpešte. Pri tem ne gre za vprašanje nauka, temveč za prakso duhovne oskrbe. Vprašalnik je pokazal, da vseh zapletenih in »neregularnih« položajev ne gre metati v isti koš, zato jih tudi ne moremo obravnavati na isti način.

Prvi dan sinodalnega zasedanja je za Radio Ognjišče komentiral tudi slovenski udeleženec sinode, predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Glavan. Kot je dejal, je papež v uvodu v zasedanje »pokazal izredno preprostost«. Škof Glavan je še dejal, da se je papež Frančišek po uvodnem nagovoru rokoval z večino sinodalnih očetov. »Kar nekaj minut sem se sam pogovarjal z njim.« Sveti oče je bil v pogovoru zelo iskren in je pokazal, da zelo dobro pozna razmere v Sloveniji, je pojasnil novomeški škof, ki se je papežu tudi osebno zahvalil za imenovanje novega ljubljanskega nadškofa.

Vir: Kathpress / Radio Ognjišče
Foto: Radio Vatican

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh