Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Katoličani in anglikanci morajo 'dati svoj glas kriku ubogih'

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 06. 2013 / 09:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: Katoličani in anglikanci morajo 'dati svoj glas kriku ubogih'

Frančišek je v avdienco sprejel anglikanskega primasa nadškofa Welbyja; canterburyjski nadškof se je v svojem nagovoru oprl na besede nekdanjega papeža Benedikta XVI.

Papež Frančišek je med srečanjem z anglikanskim primasom Justinom Welbyjem ločeni krščanski skupnosti pozval k teološkem dialogu in praktičnem sodelovanju za skupno dobro. Le če bodo kristjani med seboj skladno živeli in delali, bodo lahko prepričljivo prispevali k mirnem sožitju s pripadniki drugih veroizpovedi in nevernimi, je sveti oče dejal minuli petek na srečanju s poglavarjem svetovne anglikanske skupnosti in canterburyjskim nadškofom, ki je prispel na uradni obisk v Vatikan.

Katoličani in anglikanci bi si morali skupaj prizadevati za krščanske vrednote v družbi, za zaščito življenja in za ustanovo družine, ki temelji na zakonski zvezi med moškim in žensko, je dejal papež. Zavzemati bi se morali tudi za večjo socialno pravičnost in mir v svetu in 'kriku ubogih dati svoj glas'.

Frančišek je izrekel pohvalo sodelovanju anglikanskega primasa s katoliškim nadškofom v Londonu, Vincentom Nicholsom, v njunih prizadevanjih za mirno rešitev sirskega spora. Oba si prav posebej prizadevata za zaščito krščanske manjšine na tem območju.

Odnosi med Cerkvama v Angliji in Rimu so 'dolgotrajni, kompleksni in vsebujejo tudi boleče trenutke', je dejal papež Frančišek. V preteklih stoletjih je bilo na številnih ravneh vloženega veliko truda za 'pot približevanja in bratstva' s pomočjo teološkega dialoga in medsebojnega sodelovanja. Za to moramo biti hvaležni. Zahvaljujoč tem že utrjenim odnosom lahko sodelovanje in začrtano smer tudi nadaljujemo, ko s v teološkem dialogu pojavijo določene težave.

Papež se je canterburyjskemu nadškofu zahvalil za razumevanje ob ustanovitvi katoliških struktur za spreobrnjene anglikance. Kot je dejal, je prepričan, da s tem znotraj katoliškega sveta raste zavedanje za duhovno, bogoslužno in pastirsko izročilo anglikanske dediščine.

Nadškof Welby pa je izrazil svojo pripravljenost za ekumensko sodelovanje med obema Cerkvama. Razlik med katoličani in anglikanci sicer ne gre spregledati, kot je dejal v svojem pozdravnem nagovoru papežu. »Toda naš cilj je dovolj velik, da z njim upravičimo napore na poti«, je prepričan nadškof Welby, ki je s tem povzel besede nekdanjega papeža Benedikta XVI. Le če prizadevanja za edinost kristjanov rastejo, lahko svet zares vzame krščansko sporočilo o miru in spravi.

Katoliški socialni nauk in katoliško redovno življenje sta imela nan močan vpliv, je priznal canterburyjski nadškof. »Dejansko čutim, da sem prispel na kraj, kjer se lahko počutim kot doma«, je dejal Welby. Kot je pojasnil ob sprejemu v apostolski palači, ga s papežem Frančiškom povezuje bratska ljubezen.

Anglikanski primas je, tako kot papež Frančišek, pozval k tesnem sodelovanju obeh Cerkva pri prizadevanjih za mir in pravičnost. V trenutku, ko to govori, je dejal nadškof Welby, številni kristjani po svetu trpijo zaradi nasilja, preganjanja in vojne, pa tudi zaradi nepravičnih gospodarskih sistemov. »Če mi ne bomo zagovorniki teh ljudi, kdo pa bo?« se sprašuje anglikanski primas.

Ob zaključku srečanja sta papež Frančišek in nadškof Welby skupaj molila v kapeli Odrešenikove Matere. Britanskega cerkvenega dostojanstvenika, ki je svoj položaj nastopil skoraj ob istem času kot papež Frančišek, sta na obisku v Vatikanu med drugim spremljala soproga Caroline in katoliški nadškof iz Westminstra, Vincent Nichols.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh