Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: »Kdor si sam želi postati škof, ni primeren za ta položaj«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 06. 2013 / 13:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: »Kdor si sam želi postati škof, ni primeren za ta položaj«

Papež: »Kdor si sam želi postati škof, ni primeren za ta položaj«

Sveti oče v nagovoru apostolskim nuncijem: škofovski kandidati morajo biti 'pastirji, ki so blizu ljudem'.

Papež Frančišek je minuli konec tedna na srečanju s pristojnimi apostolskimi nunciji v Vatikanu predstavil merila za izbiro škofovskih kandidatov. 'Očetje in bratje, skromni, potrpežljivi in usmiljeni' morajo biti, je prepričan papež, pri tem pa je pomemben pogoj tudi odpoved materialnemu bogastvu in karierizmu: »Če naletite na človeka, ki si prizadeva za škofovski naziv, potem nekaj ni v redu«, je Frančišek pojasnil 150 vatikanskim veleposlanikom. Drugo merilo pa je upoštevanje reka 'če je svet, bo za nas molil, če je učen, nas bo poučil, če je previden, nas bo dobro vodil', posebej pri 'občutljivih' preiskavah njegovih odposlancev ob škofovskih imenovanjih. Prihodnji škofje morajo biti 'pastirji, ki so blizu ljudem'. Predvsem pa ni temeljnega pomena, da so 'prebistre glave', kajti 'takšni bodo gotovo več dobrega lahko naredili na univerzi!', je dejal papež.

Posebej pomembno je, da škofovski kandidati nimajo težav z življenjem v revščini – 'notranja revščina kot svoboda za Gospoda in zunanja revščina kot preprostost življenja, da se ne izdajajo za nekakšne kneze'. Pretirano častihlepje ni primerno, že papež Janez Pavel II. je kot pogoj navedel 'volentes nolumus' – 'tiste, ki si tega sami želijo, mi nočemo', je spomnil papež Frančišek.

Kar se tiče samih apostolskih nuncijev, pa jim je sveti oče položil na srce, naj na svojem privilegiranem položaju ne pričakujejo udobnega in mirnega življenja. »Podrediti se svetu ravno za nas, pastirje, ni primerno. Morda smo ob tem deležni malce aplavza, ampak isti ljudje, ki nam za hip prikimavajo, so za našim hrbtom do nas izjemno kritični«, je pojasnil Frančišek.

Sveti oče se je v svojem nagovoru apostolskim nuncijem zahvalil 'za njihovo služenje in nomadsko življenje, ki so ga deležni zaradi pogostih selitev z enega delovnega mesta na drugega. S tem si po papeževih besedah pridobivajo številne zasluge v življenju Cerkve. Vsem prisotnim je Frančišek v dar izročil srebrn križ, izdelan posebej za to priložnost.

Do srečanja apostolskih nuncijev z vsega sveta je prišlo na pobudo upokojenega papeža Benedikta XVI., ki je v letu vere svoje predstavnike povabil v Vatikan k skupni molitvi in izmenjavi izkušenj, papež Frančišek pa je srečanje po nastopu položaja potrdil. Po petkovi avdienci so imeli nunciji na programu evharistično češčenje in večernice ter večerni obed s svetim očetom, soboto pa so preživeli na delovnem srečanju s predstavniki vatikanskega državnega tajništva. Sveto mašo za papeževe predstavnike po svetu je daroval vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, sobotni večer pa se je zaključil s koncertom v dvorani Pavla VI.

Nekateri izmed nuncijev so včeraj skupaj s papežem obhajali še slovesno nedeljsko bogoslužje.


Vir: Kathpress / RV
Foto: news.va



Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh