Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež kot sogovornik v spletni razpravi s študenti ameriške celine

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 22. 02. 2022 / 14:43
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2022 / 14:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež kot sogovornik v spletni razpravi s študenti ameriške celine
Študentje ameriške celine se veselijo spletnega pogovora s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Papež kot sogovornik v spletni razpravi s študenti ameriške celine

Papež Frančišek se bo v četrtek, 24. februarja, udeležil spletnega srečanja univerzitetnih študentov ameriške celine. Dogodek pripravlja Univerza Loyola iz ameriškega Chicaga v sodelovanju s Papeško komisijo za Latinsko Ameriko.


Udeleženci srečanja bodo v okviru pobude »Graditi mostove« govorili o oblikovanju trajnih odnosov, medsebojnem razumevanju in sočutju ter konkretnih projektih, ki se nanašajo na okoljsko trajnostnost, gospodarsko pravičnost in celostni človeški razvoj, poroča Radio Vatikan. Sveti oče se bo s študenti Severne, Srednje in Južne Amerike torej pomenkoval o glavnih izzivih našega časa.

Študentje bodo svetemu očetu predstavili svoja prizadevanja, nato pa bo sledil pogovor v skladu s sinodalno metodo srečanja, poslušanja in razločevanja.

Spletno srečanje se bo začelo ob 19. uri po srednjeevropskem času in bo trajalo dobro uro. Uvodna nagovora pripravljata nadškof Chicaga kardinal Blaise Cupich in Emilce Cuda, novoimenovana tajnica Papeške komisije za Latinsko Ameriko. Za njima bo svoje razmišljanje z mladimi udeleženci srečanja podelil tudi papež Frančišek. Študentje, razdeljeni v štiri območne skupine, bodo svetemu očetu predstavili svoja prizadevanja, nato pa bo sledil pogovor v skladu s sinodalno metodo srečanja, poslušanja in razločevanja.

Graditi mostove

Ciljev spletnega pogovora in same pobude »Graditi mostove« je kar nekaj: olajšati pristne in konstruktivne pogovore med univerzitetnimi študenti Severne, Srednje in Južne Amerike, še posebej med tistimi, ki prihajajo iz različnih zemljepisnih, kulturnih in socialnih okolij; podpirati njihovo sposobnost za vzpostavljanje mostov in trajnih odnosov, ki bodo vodili v vzajemno razumevanje, sočutje in podelitev spoznanj; te mostove in odnose vključiti v skupno razločevanje in delo tako v sedanjem času kot prihodnosti, predvsem v zvezi z rešitvami in konkretnimi projekti, ki se nanašajo na okoljsko trajnostnost, gospodarsko pravičnost in celostni človeški razvoj.

Emilce Cuda, novoimenovana tajnica Papeške komisije za Latinsko Ameriko. FOTO: Vatican Media

Emilce Cuda: papež je navdušen nad pogovorom z mladimi

Argentinska teologinja Emilce Cuda, pred kratkim imenovana za tajnico Papeške komisije za Latinsko Ameriko, je za spletni portal Vatican News pojasnila, kako se je rodila ideja, da v pobudi sodeluje tudi papež Frančišek: »Kolegi z Univerze Loyola so me povabili, da bi pripravila predavanje za mlade o sinodalnosti, tej besedi velikega pomena, ki se bo izgrajevala v treh letih sinodalne poti. Nato pa so mi rekli: 'Zakaj ne bi povabila svetega očeta?' Sprva se mi je zdelo malce noro, nato pa sem premislila in papeža vendarle povabila k udeležbi na srečanju. Bil je zelo zadovoljen in navdušen, da se bo lahko pogovarjal z mladimi o boljšem poznavanju sedanjosti in prihodnosti.«

Osrednji cilj spletnega srečanja med mladimi študenti in papežem Frančiškom je ustvarjanje mostov.

Navdušeni so tudi člani Komisije za Latinsko Ameriko, ki želi s tem »pomembnim srečanjem med papežem in pomembnim delom Božjega ljudstva, kar je univerza«, ustvariti mrežo na celotni ameriški celini, v katero bi vključili na tisoče katoličanov migrantov v Združenih državah Amerike, ob tem pa prisluhnili tudi njihovim težavam in potrebam. Kot je pojasnila Emilce Cuda, je »osrednja ideja ustvarjati mostove. Potem pa smo ugotovili, katera tema bi lahko bila skupna pri oblikovanju trdnih mostov, po katerih bi lahko prenašali ta težki tovor«.

Izkušnje mladih migrantov

Med mladimi, ki se bodo pogovarjali s papežem, bodo tudi migranti, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove. »Migranti, med katerimi niso samo tisti, ki so prišli iz ene države v drugo ali iz severa na jug, temveč tudi 'notranji' migranti, osebe, ki se preselijo z obrobja v središče, morda zaradi gospodarskih problemov, in ki niso deležni nikakršne zaščite,« je pojasnila Cudova. »Pozorni smo na migracije znotraj držav Latinske Amerike in karibskih držav. Imamo študente migrante, ki so otroci migrantov, ali pa že odrasle migrante, ki so dejavni na področju problematike migracij. Ne želimo se posvečati problemu migracije, saj obstaja že veliko organizacij po svetu, ki se ukvarjajo s tem področjem, vključno z dikasterijem za celostni človeški razvoj. Menimo pa, da je potreben akademski, znanstveni in tehnološki prispevek v zvezi s to tragedijo.«

Sodelovanje v skupnih projektih

Tajnica komisije Cudova je še pojasnila, da se bo papež pogovarjal z univerzitetnimi študenti in se pri tem seznanil s konkretnimi vzgojnimi projekti, ki poskušajo na pravičen način preoblikovati okoljsko in gospodarsko stvarnost. »Na primer: Latinska Amerika trpi zaradi izkoriščanja naravnih virov, a glede na podatke o okoljskih spremembah so potrebni stroji, da bi lahko še naprej živeli iz lastnih virov. To pa je mogoče, če stopimo na pot pravilnega prehoda. Problem je, da območne univerze pogosto nimajo zadostnih znanstvenih in tehnoloških virov. Če pa bi sodelovale z univerzami na severu celine, bi to lahko pomenilo upanje za Latinsko Ameriko, kot tudi za univerze drugih celin, ki imajo več odgovornosti in lahko razširijo svoje projekte.«

Nalaganje
Nazaj na vrh