Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev poziv mladim ekonomistom: Rešite nas!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 10. 2021 / 10:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2021 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev poziv mladim ekonomistom: Rešite nas!
Mladi Frančiškove ekonomije so minulo soboto zasedali v Assisiju FOTO: Vatican Media

Papežev poziv mladim ekonomistom: Rešite nas!

Papež Frančišek je mlade ekonomiste spodbudil, naj v središče ekonomije postavijo bratstvo.

V video sporočilu udeležencem srečanja »Frančiškova ekonomija«, ki so minulo soboto zasedali v Assisiju, je mladim položil na srce: »Vi niste prihodnost, temveč sedanjost, druga sedanjost. In svet potrebuje vaš pogum – zdaj.« Mladi podjetniki in ekonomisti so se dogodka večinoma udeležili prek spleta, razpravljali pa so o revščini, okoljevarstvu, financah in ekonomiji. »Naša Zemlja danes ječi in nas opozarja, da se približujemo nevarnim mejam. Morda ste zadnja generacija, ki nas lahko reši: ne pretiravam,« je bil v svojih besedah odločen papež Frančišek.

Vi niste prihodnost, temveč sedanjost, druga sedanjost. In svet potrebuje vaš pogum – zdaj.

Frančišek se je mladim udeležencem srečanja zahvalil za njihovo navdušenje in pripravljenost, da »gospodarstvu vdahnejo novo dušo«. Obenem je vse skupaj pozval, naj »bratstvo znova postavijo v središče ekonomije«. Epidemija koronavirusne bolezni nam ni le razkrila globoke neenakosti, s katerimi so okužene naše družbe, temveč jih je še povečala, je pojasnil sveti oče, obenem pa je izpostavila, kako zelo smo odvisni drug od drugega.

»To je primeren čas, da znova začutimo, kako potrebujemo drug drugega, da smo odgovorni drug do drugega in do sveta,« je dejal papež. Vse prepogosto namreč pozabljamo, kako pomembna sta medčloveško sodelovanje in globalna solidarnost. Ali pa na obstoj »odgovornega vzajemnega odnosa med nami in naravo«. »Mi smo upravitelji dobrin in ne njihovi gospodarji,« je opozoril Frančišek.

Morda ste zadnja generacija, ki nas lahko reši: ne pretiravam.

Zato je odločilnega pomena, da obstoječe gospodarske procese na novo uredimo in oblikujemo. Ne smemo zapravljati zemeljskih virov, proizvode moramo pravičneje deliti in bolj nadzorovati potrošnjo. Če se bodo vrednote, kot sta bratstvo in solidarnost, zasidrale v vseh gospodarskih strukturah, »se bomo lažje lotili največjih izzivov našega časa, od lakote in podhranjenosti do pravične razdelitve cepiv proti koronavirusni bolezni«.

Papež je mlade gospodarstvenike spodbudil, naj uporabijo svoje darove in sposobnosti, »da bi popravili napake preteklosti in nas popeljali proti novi ekonomiji, ki bo bolj vključujoča, trajnostna in solidarna«.

Nalaganje
Nazaj na vrh