Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež krajevne Cerkve poziva k sprejemu migrantov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 12. 2021 / 12:43
Oznake: Cerkev, Družba, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2021 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež krajevne Cerkve poziva k sprejemu migrantov
Papež se je med svojim potovanjem na Ciper in v Grčijo »lahko znova neposredno dotaknil ranjenega človeštva v podobi beguncev in migrantov«. FOTO: Vatican Media

Papež krajevne Cerkve poziva k sprejemu migrantov

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco, nekaj dni pred božičem, pozval evropske države in krajevne Cerkve, naj odgovorno in solidarno pristopijo k sprejemanju migrantov in prosilcev za azil ter jim omogočijo vključitev v njihovo okolje.

Kot je po navedbah Radia Vatikan dejal sveti oče, se je med svojim potovanjem na Ciper in v Grčijo »lahko znova neposredno dotaknil ranjenega človeštva v podobi beguncev in migrantov«. Opazil je, tako Frančišek, da le nekatere evropske države nosijo večino posledic migracijskega pojava na območju Sredozemlja, »čeprav to vprašanje zahteva skupno odgovornost, iz katere se nobena država ne more izvzeti«. Po njegovem mnenju je to težava človečnosti. Papež je med obiskom v Grčiji med drugim obiskal begunsko taborišče na grškem otoku Lesbos.

Papež opaža, da le nekatere evropske države nosijo večino posledic migracijskega pojava na območju Sredozemlja.

Katerim državam konretno namenja svoj poziv, papež ni navedel. Omenil pa je, kako mu je »zahvaljujoč predvsem velikodušni odprtosti italijanskih oblasti« uspelo pripeljati v Rim nekaj ljudi, ki jih je spoznal na svojem potovanju in so danes tukaj med nami: »Zanje bomo kot Cerkev poskrbeli v prihodnjih mesecih. To je majhno znamenje, za katerega upam, da bo služilo kot spodbuda tudi za druge evropske države, da bodo dovolile krajevnim Cerkvam prevzeti skrb za brate in sestre, ki jih je treba nujno preseliti, pospremiti, spodbuditi in vključiti v naše okolje.«

»Vrata je treba odpreti!«

Po papeževih besedah je že zdaj veliko krajevnih Cerkva, redovnih skupnosti in katoliških organizacij, ki so pripravljene sprejeti migrante in begunce ter jih pospremiti k uspešnemu vključevanju. »Samo vrata je treba odpreti, odpreti vrata srca!« je spodbudil sveti oče.

Današnje avdience so se udeležili nekateri begunci, ki so na papeževo pobudo pred kratkim pripotovali s Cipra v Italijo.

Pred začetkom avdience se je Frančišek, tudi sam potomec italijanskih priseljencev v Argentino, srečal s skupino migrantov. Avdience pa so se udeležili nekateri migranti, ki so na papeževo pobudo pred kratkim pripotovali s Cipra v Italijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh