Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Kristusov kip v Riu je povabilo k bratstvu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 10. 2021 / 07:57
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 08:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: Kristusov kip v Riu je povabilo k bratstvu
Kip Kristusa Odrešenika že 90 let bdi nad brazilskim velemestom FOTO: Vatican Media

Papež: Kristusov kip v Riu je povabilo k bratstvu

Ob 90. obletnici odprtja znamenitega kipa Kristusa Odrešenika v brazilskem Riu de Janeiru je svoje voščilo izrekel tudi papež Frančišek.

»Cristo Redentor«, podoba Odrešenika z razširjenimi rokami, »nepreklicno poziva k spravi«, je zapisano v sporočilu, ki ga je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin v papeževem imenu ob jubileju naslovil na nadškofa v Riu de Janeiru, kardinala Oranija Joãa Tempesto. Kip predstavlja »stalno povabilo k bratstvu«, ki je v enaki meri namenjeno vsem ljudem.

Nihče ne bi smel stati s prekrižanimi rokami

V zvezi s tem je papež spomnil, kako vsi ljudje, ne glede na izobrazbo ali bogastvo, lahko prispevajo svoj delež k izgradbi človeškega bratstva: »Nihče ne bi smel stati s prekrižanimi rokami, temveč bi jih moral razširiti za vse ljudi, kakor to počne Odrešenik,« tako sveti oče.

FOTO: Vatican Media

Da bi to dosegli, je temeljnega pomena konstruktivni dialog, kajti »med sebično brezbrižnostjo in nasilnimi protesti je vedno še tretja opcija: dialog. Dialog med generacijami, dialog med ljudmi, kajti vsi smo ljudje,« je papež povzel besede iz svoje okrožnice Vsi smo bratje.

Če smo blizu Njemu, smo blizu tudi drug drugemu.

V tem smislu papež upa, da bo ob jubileju kipa obnovljena obveza medsebojnega sprejemanja, »v zavesti, da je predvsem Kristus tisti, ki vas vse sprejema: On živi v vašem mestu in vas vabi, da se mu približate, kajti če smo blizu Njemu, smo blizu tudi drug drugemu«.

Telegram se zaključi s Frančiškovo prošnjo, naj v Riu še naprej molijo zanj, sam pa mestu podeljuje apostolski blagoslov in ga priporoča zavetnici brazilskega ljudstva, Mariji iz Aparecide.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh