Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristusov kip v Riu obhaja 90. jubilej

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 10. 2021 / 16:39
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2021 / 16:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kristusov kip v Riu obhaja 90. jubilej
»Cristo Redentor« se dviga nad brazilskim velemestom Rio de Janeiro FOTO: Paivafoto/Pixabay

Kristusov kip v Riu obhaja 90. jubilej

Kip Kristusa Odrešenika v brazilskem Riu de Janeiru je sicer šele četrti najvišji Kristusov kip na svetu, kljub temu pa je najbolj znan daleč naokoli.

Blagoslovili in uradno odprli so ga pred natančno 90 leti, 12. oktobra 1931. Kip na 710 metrov visoki vzpetini Corcovado nad brazilskim velemestom vsako leto obišče več kot tri milijone romarjev, z razprostrtih rok pa imajo čudovit razgled na celotno mesto in okoliško pokrajino.

Gradnja kipa se je začela že leta 1922 po načrtih brazilskega gradbenega inženirja Heitorja da Silva Coste. »Cristo Redentor« v slogu art deca je visok trideset metrov in tehta 1.145 ton, stoji pa na osem metrov visokem podstavku. Po višini ga malce presegajo Kristusov kip v vietnamskem mestu Vung Tau (32 metrov), »Cristo de la Concordia« v bolivijski Cochabambi (malo več kot 34 metrov) in kip Kristusa Kralja v poljskem Swiebodzinu, ki meri 36 metrov.

»Cristo Redentor« v Riu je četrti najvišji Kristusov kip na svetu.

Med državnim okoljskim uradom ICMBio in nadškofijo Rio de Janeiro, ki ji pripada zemljišče na vrhu gore Corcovado in ki skrbi za znameniti kip, že nekaj mesecev vladajo napetosti: omenjeni urad namreč načrtuje, da bo restavracije in trgovine ob kipu predal v zasebno upravljanje. Cerkev pa se pri tem sklicuje na svoje pristojnosti na tem območju. V preteklih tednih je ICMBio sodelavcem nadškofije že večkrat preprečil dostop do kipa.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh