Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V brazilskem mestecu postavljajo orjaški Kristusov kip

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 04. 2021 / 11:39
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2021 / 11:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
V brazilskem mestecu postavljajo orjaški Kristusov kip

V brazilskem mestecu postavljajo orjaški Kristusov kip

Z višino 43 metrov bo kip v Encantadu presegel celo svoj zgled iz Ria de Janeira.

FOTO: splet

Nekoč naj bi se nekemu staroselcu med prečkanje reke Taquari v južni Braziliji prikazala bela postava. Ta postava je bila »začarana«, naj bi poročal očividec, »encantado«, kot to imenujejo v portugalščini. Po navedbah avstrijskega Kathpressa naj bi na tem »začaranem« kraju kmalu stal orjaški Kristusov kip: visok 43 in širok 36 metrov bo celo večji od svojega zgleda, svetovno znanega kipa Kristusa Odrešenika, ki bdi nad brazilskim velemestom Rio de Janeiro.

Ideja, da bi v mesteckip nas je naučil, da lahko s skupnimi močmi opravimo velika delau z okoli 22.000 prebivalci, ki so ga leta 1915 ustanovili italijanski priseljenci, postavili orjaški kip Kristusa Odrešenika, je sad zaobljube. Družine z vsega območja so se pred desetimi leti zaobljubile, da bodo postavile kip, če Bog reši bolnega someščana, je v pogovoru za medije pojasnil podjetnik Rafael Fontana, ki vodi omenjeni projekt. Poleg tega je duhovnik s tega območja ob stoti obletnici ustanovitve mesta spodbudil vernike, naj jubilej obeležijo s postavitvijo Kristusovega kipa.

Tedanji župan Adroaldo Conzatti je predlog sprejel. »Napovedal je, da želi postaviti kip, ki bo presegel Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru,« je pojasnil Fontana. Conzatti je izvedbo projekta začel leta 2019: skupaj s Fontano in drugimi meščani je ustanovil združenje »Amigos de Cristo« (Kristusovi prijatelji). Združenje je prevzelo načrtovanje projekta in zbiranje sredstev za postavitev kipa. Družine, ki so se zaobljubile, so dale na razpolago zemljišče na »Morro das Antenas« (Griču anten).

Projekt naj bi zaključili v letošnjem septembru

Konec leta 2019 so se končno začela gradbena dela. Zaradi koronaepidemije so morala med marcem in septembrom 2020 žal mirovati, pred nekaj dnevi pa so na ogrodje končno lahko postavili glavo in roke iz jeklobetona. Projekt naj bi zaključili v letošnjem septembru. 37 metrov visok kip stoji na šestmetrskem podstavku, kar pomeni, da je celotna struktura visoka 43 metrov. S tem kip v Riu presega za pet metrov: tamkajšnji Kristus Odrešenik je visok 30 metrov in stoji na osemmetrskem podstavku.

Fontana ni povsem prepričan, ali ni morda »Cristo Protetor de Encantado« (Kristus, varuh Encantada) celo največji Kristusov kip na svetu, kajti kriteriji meritev niso povsem enotni. Doslej je za največjega veljal kip Kristusa Kralja v poljskem mestu Swiebodzin, visok 36 metrov, sledil mu je »Cristo de la Concordia« v bolivijskem mestu Cochabamba s 34,20 metri, vendar ta stoji na šestmetrskem podstavku in je s tem skupno visok več kot 40 metrov. S 43 metri bi Kristusov kip v Encantadu presegel vse naštete.

Ob vsem tem so stroški postavitve presenetljivo nizki. Dejansko bi bilo treba za kip te velikosti računati na okoli šest milijonov realov, okoli 880.000 evrov, je pojasnil Fontana. V kip bo vgrajeno tudi dvigalo, ki bo obiskovalce popeljalo na razgledno ploščad. »Vse skupaj bo torej stalo okoli dva milijona realov,« tako Fontana, kar pomeni okoli 330.000 evrov. Denar so zbrali z darovi družin in podjetij na tem območju.

Kip nas je naučil, da lahko s skupnimi močmi opravimo velika dela

»Kip je priča naše vere in predstavlja našo hvaležnost, da se mesto in celotno območje tako dobro razvijata,« je še pojasnil Fontana. Gradnja je nekakšen simbol prenove njihove vere. »In .« Čeprav projekt še ni povsem dokončan, prejemajo že številne prijave za skupine, ki ga želijo obiskati. Območje, ki je doslej živelo od proizvodnje kozmetičnih izdelkov in kmetijstva, si v prihodnosti obeta oživitev gospodarstva s pomočjo pričakovanega verskega turizma.

Zgled kipa na vzpetini Corcovado nad Riom de Janeirom, ki vsako leto pritegne nekaj milijonov obiskovalcev, prebivalcem Encantada vliva upanje v prihodnost. Na slovesno odprtje kipa konec letošnjega leta bodo povabili tudi papeža Frančiška, čeprav ni dosti verjetnosti, da se bo vabilu odzval: »Kljub temu mu bomo vabilo poslali.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh