Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež kritično o koronski pomoči neetičnim podjetjem

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 19. 08. 2020 / 06:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2020 / 11:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež kritično o koronski pomoči neetičnim podjetjem

Papež kritično o koronski pomoči neetičnim podjetjem

Splošna avdienca: virus je še okrepil »velike neenakosti in diskriminacijo« med ljudmi.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je tudi med današnjo splošno avdienco govoril o posledicah epidemije koronavirusa in o potrebi po ozdravitvi sveta v širšem smislu. Kot poroča Radio Vatikan, je izpostavil, da je pri spoprijemanju z družbenimi posledicami epidemije pomembna prednostna odločitev za uboge: to je etično-družbena zahteva, ki izvira iz Božje ljubezni in v središče gospodarstva postavlja osebe, predvsem pa uboge in najranljivejše.

Epidemija je razkrila težak položaj revnih in veliko neenakost, ki vlada v svetu, je današnji nagovor začel sveti oče. Virus, ki ne dela izjeme med osebami, je na svoji uničujoči poti odkril velike neenakosti in diskriminacije ter jih še povečal.

Odgovor na epidemijo je torej dvojen: po eni strani je nujno treba najti zdravilo za ta majhen, a strašen virus, po drugi strani pa moramo poskrbeti za veliki virus, ki ga predstavljajo družbena nepravičnost, neenake priložnosti, izključevanje in pomanjkanje zaščite najšibkejših. In v središču evangelija je prednostna odločitev za uboge. Nekateri zmotno mislijo, da je prednostna ljubezen do ubogih naloga samo nekaterih, v resnici pa je to po besedah sv. papeža Janeza Pavla II. poslanstvo vse Cerkve.

Vsi smo zaskrbljeni zaradi družbenih posledic epidemije, mnogi se želijo vrniti v običajno življenje in nadaljevati gospodarske dejavnosti, vendar po papeževih besedah ta »normalnost« ne bi smela vsebovati družbene nepravičnosti in propadanja okolja. Danes imamo priložnost, da zgradimo nekaj novega, da recimo spodbudimo rast gospodarstva celostnega razvoja ubogih in ne socialne pomoči. Prednostna odločitev za uboge nas spodbuja, da razmislimo in zasnujemo gospodarstvo, kjer bodo osebe, predvsem najbolj ubogi, v središču dogajanja.

Velik škandal bi bil, če bi se vsa gospodarska pomoč, večji del javnega denarja, osredinila na reševanje industrij, ki ne prispevajo k vključevanju izključenih, podpori zadnjih, skupnemu dobremu ali skrbi za stvarstvo. Obstajajo merila, po katerih se izbere industrijo, ki je deležna pomoči: to so tiste, ki prispevajo k vključevanju izključenih, podpori zadnjih, skupnemu dobremu in skrbi za stvarstvo, torej etična podjetja.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh