Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež kuriji: Cerkev naj v epidemiji znova postane pristnejša

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 12. 2020 / 06:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2020 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež kuriji: Cerkev naj v epidemiji znova postane pristnejša

Papež kuriji: Cerkev naj v epidemiji znova postane pristnejša

Papeževa božična nagovora predstavnikom kurije in zaposlenim v Vatikanu.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je vatikansko kurijo pozval, naj trenutno krizo izkoristi kot priložnost za spreobrnjenje, ne pa da se nenehno zapleta v spore. Kriza ima na splošno običajno pozitiven razplet, medtem ko spor vedno pomeni zmagovalce in poražence, je sveti oče dejal v včerajšnjem božičnem nagovoru vodilnim predstavnikom kurije. Po uvodnem pozdravu, ki ga je v imenu kardinalskega zbora izrekel njegov dekan kardinal Re, je sveti oče po navedbah Radia Vatikan spregovoril o pomenu pandemične krize, voščil vsem zbranim in njihovim domačim blagoslovljen božič ter jim podaril dve knjigi: Življenje Charlesa de Foucaulda, učitelja, kako iz krize, ter knjigo z naslovom Olotropia (gibanje proti celovitosti) avtorja Gabriela Marie Corinija.

Tudi epidemija koronavirusa je preizkušnja, zato bi jo morali razumeti kot izziv in obenem priložnost, da se spreobrnemo in znova postanemo pristni. »Če si Cerkev razlagamo po kategorijah spora – desni in levi, napredni in tradicionalisti -, potem jo delimo na koščke, jo polariziramo in spreobračamo ter izdajamo njeno pravo bistvo,« je opozoril papež. »Cerkev je telo, ki je trenutno v krizi, ravno zato, ker je živo.« Cerkveni analizi po papeževem mnenju pogosto primanjkuje upanje. Brezupnega pogleda na stvarnost pa »ne moremo označiti kot realističnega«.

Reforme niso zgolj »krpe na starem oblačilu«

Kriza, ki jo je sprožila epidemija koronavirusne bolezni, ni več zgolj »skupni prostor razprave in ustaljenega razumskega družbenega reda«, tako papež; kriza je stvarnost na vseh področjih. Vsaka kriza pa vsebuje utemeljeno potrebo po obširnejšem posodabljanju. Za Cerkev to pomeni, da na reforme ne gleda kot na »krpe na starem oblačilu ali objavo nove apostolske konstitucije« - s čimer je papež nakazal na dolgo pričakovani dokument o reformi rimske kurije. Reforma Cerkve je nekaj »povsem drugega«.

Krize in iz njih izhajajoče reforme bi morali sprejemati kot »milostni čas«, je zbranim pojasnil Frančišek. »Ne poznamo druge rešitve za probleme, s katerimi se soočamo, kot da več molimo in obenem s še večjim zaupanjem počnemo vse, kar je v naši moči.« Zato bi bilo lepo, je sklenil sveti oče, »če bi prenehali živeti v sporih, ampak bi se namesto tega znova v polnosti zavedli, da smo zgolj na poti«.

Papež je v prazničnem nagovoru izrekel tudi posebno pohvalo svojim sodelavcem: »Tukaj v kuriji vas je veliko, ki pričujete s svojim skromnim, diskretnim, tihim, zvestim, profesionalnim in poštenim delom.« Poleg problemov obstajajo tudi priče, da Bog ljudi ni pustil na cedilu. »Edina razlika je, da problemi takoj pristanejo v medijih, medtem ko znamenja upanja šele po daljšem času pridejo na naslovnice časnikov – pa še to ne vedno.«


FOTO: Vatican Media

Prošnja zaposlenim v Vatikanu: bodite pripravljeni na kompromise

V luči gospodarskih posledic epidemije koronavirusne bolezni in finančnega primanjkljaja v Vatikanu pa je sveti oče zaposlene v pri Svetem sedežu in Vatikanski državi prosil, naj bodo pripravljeni sprejemati kompromise. Družine in ustanove trpijo »zaradi nemalo gospodarskih težav«. Te so prizadele tudi Sveti sedež, ki si »na vso moč prizadeva, da bi te težke razmere vsi skupaj kar najbolje prestali,« je papež včeraj tradicionalni predbožični nagovor namenil tudi vsem zaposlenim v Vatikanu. Pomembno je, da se upošteva legitimne zahteve tako s strani zaposlenih kot s strani Svetega sedeža: »Vzajemno si moramo priti naproti in nadaljevati naše skupno delo,« je Frančišek dejal v komaj do polovice napolnjeni dvorani za avdience.

Papež je poudaril, da je pomemben vsak od zaposlenih. Nikogar se ne sme izločiti; vsi iščejo načine, da se ne bi znižali dohodki zaposlenih, da nihče ne bi trpel gospodarskih posledic epidemije, toda to zahteva medsebojno pomoč in ustvarjalnost. Papež se je vsem zaposlenim zahvalil za njihovo delo, ki ga »predano opravljajo v službi kurije in Vatikanske države«.

Po dvajsetih stoletjih je Jezus bolj živ kot kdaj koli

V nadaljnjem nagovoru je papež izpostavil potrebo, da ob letošnjem božiču znova odkrijemo veselje nad najpomembnejšim dogodkom v zgodovini človeštva: rojstvom Božjega Sina Jezusa Kristusa. Dvajset stoletij je minilo, »Jezus pa je bolj živ kot kdaj koli,« tako sveti oče. Celo tisti, ki so se zaradi svojih dejanj oddaljili od Jezusa, še naprej pričujejo o Njem: »Brez Njega človek strmoglavi v zlo: v greh, pregrehe, sebičnost, nasilje, sovraštvo.«

Vedno znova se moramo zavedati resničnega pomena božiča, je opozoril papež. Tako se bodo ljudje lahko tudi po božičnih praznikih polni zagona vrnili v vsakdan delovnega mesta in družinskega življenja. Po nagovoru je papež vsem zbranim voščil blagoslovljen božič, nato pa je – za razliko od dosedanjih splošnih avdienc – pristopil k vatikanskim sodelavcem, ki so zasedli prvo vrsto, in z njimi v primerni razdalji izmenjal nekaj besed.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh