Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ločene Cerkve poziva k skupnemu pričevanju

Objava: 26. 01. 2010 / 14:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež ločene Cerkve poziva k skupnemu pričevanju

Sveti oče je sinoči v rimski baziliki svetega Pavla zunaj obzidja zaključil molitveno osmino za edinost kristjanov

Papež Benedikt XVI. je sinoči ob prazniku spreobrnjenja svetega Pavla in zaključku molitvene osmine za edinost kristjanov v rimski baziliki svetega Pavla zunaj obzidja daroval slovesne večernice. Sveti oče je v homiliji spregovoril o edinosti med kristjani, pri čemer je poudaril, da je v svetu, ki je zaznamovan z versko brezbrižnostjo in odporom do krščanske vere, potrebna nova in silovita evangelizacija, ne le med narodi, ki evangelija ne poznajo, temveč tudi med tistimi, kjer je krščanstvo že razširjeno in je del narodove zgodovine. Žal obstajajo vprašanja, ki nas ločujejo med seboj, a ki jih lahko presežemo z molitvijo in dialogom.

Slovesnih večernic so se tradicionalno udeležili visoki predstavniki drugih Cerkva v italijanski prestolnici.

Kot je dejal sveti oče, morajo kristjani sodelovati in pričevati tudi na področjih, kot so varovanje stvarstva, pospeševanje skupnega dobrega in miru, podpora središčnosti človeške osebe ter boj zoper nesreče današnjega časa, kot so denimo lakota, revščina, nepismenost in nepravična delitev dobrin. Papež je še opozoril, da prizadevanje za polno edinost med kristjani ni le naloga nekaterih ali ustanov niti neka dodatna dejavnost Cerkve, pač pa gre za dolžnost vsakega posameznika. Vsakdo je poklican dati svoj prispevek za izvršitev teh korakov, ki vodijo k polni skupnosti med Kristusovimi učenci, ne da bi pri tem pozabil, da je edinost predvsem Božji dar, za katerega je treba nenehno prositi.

Kot predstavnik Carigrajskega ekumenskega patriarhata se je slovesnih večernic v baziliki svetega Pavla zunaj obzidja udeležil metropolit Genadij. Obisk rimske bazilike na praznik spreobrnjenja svetega Pavla so številni papeži izkoristili za nenapovedana sporočila. Leta 1959 je papež Janez XXIII. napovedal začetek drugega vatikanskega cerkvenega zbora, leta 1985 pa je papež Janez Pavel II. ob dvajseti obletnici zaključka koncila sklical izredno sejo Svetovne škofovske sinode

Letošnja molitvena osmina za edinost kristjanov je od 18. do 25. januarja potekala pod geslom 'Vi ste priče teh reči' (Lk 24,48), njen namen pa je bil približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj, tako na bogoslužni kot tudi na pastoralni in teološki ravni. Prvo molitveno osmino za edinost različnih krščanskih Cerkva je leta 1908 obhajal anglikanski duhovnik Paul Wattson.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh