Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med avdienco: minuta molka v spomin na žrtve vojne v Ukrajini

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 03. 2022 / 12:25
Oznake: Cerkev, Papež, Vera, Ukrajina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2022 / 12:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med avdienco: minuta molka v spomin na žrtve vojne v Ukrajini
Papež je tokrat spregovoril o posebni poklicanosti ostarelih, da novim rodovom posredujejo svojo osebno izkušnjo vere. FOTO: Vatican Media

Papež med avdienco: minuta molka v spomin na žrtve vojne v Ukrajini

Papež Frančišek se je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu poklonil žrtvam vojne v Ukrajini: spomnil se je vseh osamljenih in pobeglih ljudi, ranjenih in mrtvih, pa tudi padlih vojakov na obeh straneh ter poudaril, da »v vojni ni zmag, vojna je vedno poraz človeštva«.

Sveti oče je v nagovoru znova obsodil financiranje oboroževanja: predstavniki vlad bi morali razumeti, da proizvodnja in nakup orožja nikoli nista rešitev problema. Rešitev je, da skupaj gradimo mir. Papež je nagovor zaključil z molitvijo Zdrava Marija.

V pozdravnih besedah romarjem iz različnih držav je papež spomnil tudi na petkovo posvetitev Rusije in Ukrajine Mariji: »Naj posvetitev prinese mir vsemu svetu.« Papež bo med spokorno slovesnostjo v baziliki sv. Petra posvetil človeštvo, predvsem Rusijo in Ukrajino, Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Božjo Mater bo prosil, naj ljudi oz. cele države sprejme pod svoje materinsko varstvo ter jih zaščiti pred nevarnostmi in skušnjavami zla.

Pri obredu posvetitve na praznik Gospodovega oznanjenja Mariji bodo sodelovali škofje po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Papež je navdih za današnji nagovor črpal iz svetopisemske pripovedi o smrti ostarelega Mojzesa.

Papež: ostareli so nenadomestljivi pri posredovanju vere

V nadaljevanju kateheze o pomenu in vrednosti starosti je papež tokrat usmeril pozornost v posebno poklicanost ostarelih, da novim rodovom posredujejo svojo osebno izkušnjo vere. Sveti oče je navdih za današnji nagovor črpal iz svetopisemske pripovedi o smrti ostarelega Mojzesa.

Vera in izkušnje

Papež je zbranim na današnji splošni avdienci v dvorani Pavla VI. pojasnil, kako je ostareli Mojzes ob koncu izhoda iz Egipta v veličastni pesmi posredoval svojo dolgoletno izkušnjo vere v Gospoda, ki vedno ostaja zvest svojim obljubam. Kot je dejal, je »Mojzesova pesem« tudi »spomin na zgodovino, ki jo je živel Bog, na dogodivščine ljudi, ki so nastale iz vere v Boga Abrahama, Izaka in Jakoba«. Mojzes se namreč spominja tudi grenkobe in razočaranja samega Boga: njegova zvestoba je nenehno preizkušana zaradi nezvestobe njegovega ljudstva.

Nič ne more nadomestiti neposrednega pripovedovanja osebne zgodbe o vseživljenjski izkušnji bližine Bogu v veri.

Osebno pričevanje

Papež je opozoril, kako je Mojzes celo pri sto dvajsetih letih imel jasnost, ki mu je omogočila, »da je posredoval zapuščino svoje dolgoletne izkušnje življenja in vere«. Danes, opaža papež Frančišek, prizadevanja Cerkve za evangelizacijo in posredovanje vere izvajamo s pomočjo knjig, filmov in drugih virov. Toda, je dodal, nič ne more nadomestiti neposrednega pripovedovanja osebne zgodbe o vseživljenjski izkušnji bližine Bogu v veri. Zato je »ostareli, ki že dolgo živi ter je prejel dar jasnega in gorečega pričevanja o svoji zgodovini, nenadomestljiv blagoslov«.

Papež se je v osebnem pričevanju spomnil, kako je v osebnem pričevanju svojega dedka, ki se je leta 1914 boril na Piavi, prepoznal gnus in jezo vojne.

»To jezo je prenesel name,« se je spominjal papež, »ker mi je pripovedoval o trpljenju v vojni. Tega se ne naučiš iz knjig ali na kakršne koli druge načine ... naučiš se tako, da osebne zgodbe starih staršev posreduješ vnukom«. V nadaljevanju je pojasnil, da »danes žal ni tako in mnogi mislijo, da so stari starši 'neuporabni': Ne! Ne! So živ spomin naroda, otroci in mladi pa morajo slišati življenjske zgodbe svojih starih staršev.«

FOTO: Vatican Media

Modrost ostarelih

»V naši kulturi, ki je tako 'politično korektna,' je ta pot močno ovirana,« ugotavlja sveti oče. Zato nujno potrebujemo modrost in izkušnje starejših, da bi novim generacijam pomagali spoznati Cerkev od znotraj, živeti zvestobo Božji besedi, vztrajati v upanju sredi preizkušenj in izkazovati sočutno ljubezen do vseh bratov in sester.

Pogled v evangelije

Papež Frančišek je izrazil obžalovanje, da danes pogosto primanjkuje poznavanje Cerkve, ki izhaja iz poslušanja in pričevanja resnične zgodovine vere in življenja cerkvene skupnosti od začetka do danes. »Kot otroci se pri verouku učimo Božje besede; kot mladi pa se o Cerkvi 'učimo' v razredih in svetovnih medijih«. Papež je z mislijo na evangelije pojasnil, kako »iskreno pripovedujejo blagoslovljeno zgodbo o Jezusu, ne da bi skrivali napake, nesporazume in celo izdaje njegovih učencev«.

Pripoved o zgodovini vere bi morala biti podobna Mojzesovi pesmi, kot pričevanje evangelijev in apostolskih del.

Spoštovanje ostarelih

Ob koncu nagovora je papež dejal: »Pripoved o zgodovini vere bi morala biti podobna Mojzesovi pesmi, kot pričevanje evangelijev in apostolskih del«. Z drugimi besedami, je nadaljeval, »zgodba, ki lahko čustveno spominja na Božje blagoslove in iskreno kaže na naše napake«.

Na koncu je papež Frančišek vernike spodbudil, naj cenijo dragoceni poklic ostarelih, saj cenimo darove preteklosti in se veselimo izpolnitve Božjih obljub v prihodu njegovega Kraljestva.

Nalaganje
Nazaj na vrh