Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med avdienco o obisku Bolgarije in Severne Makedonije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 05. 2019 / 05:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2019 / 05:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med avdienco o obisku Bolgarije in Severne Makedonije

Papež med avdienco o obisku Bolgarije in Severne Makedonije

»Dovolj je malo kvasa, da testo lahko vzhaja.«

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu v katehezi spregovoril o svojem obisku Bolgarije in Severne Makedonije, s katerega se je vrnil včeraj popoldne.

Bolgarija, je dejal papež, na poseben način pomeni most med Srednjo, Vzhodno in Južno Evropo, »in tako sem z geslom 'Pacem in terris' vse povabil, naj hodijo po poti bratstva«. Na tej poti »mi je bilo v posebno veselje srečanje s patriarhom Neofitom in člani svetega sinoda bolgarske pravoslavne Cerkve«. Dejansko smo kristjani poklicani in poslani, da smo znamenje in orodje edinosti, kar pa nam bo uspelo le, če s pomočjo Svetega Duha dajemo prednost temu, kar nas povezuje, pred tistim, kar nas je in nas še vedno ločuje.

Cerkev v Severni Makedoniji, domovini sv. matere Terezije, je majhno, vendar gostoljubno občestvo, ki s Kristusovo milostjo postane prijeten dom, kjer mnogi ljudje v svojem življenju najdejo krepčilo. Od nekdaj so v tej državi bivale zelo raznolike narodnostne skupine. Vse se soočajo z izzivom, naj se odprejo za prostrana obzorja, ne da bi pri tem izgubila lastne korenine. Zato »mi je bilo všeč, da sem se prav tu srečal z mladimi te dežele in jih spodbudil, naj skupaj in z zaupanjem v Boga udejanijo sanje o lepi prihodnosti«.

Poleg pričevanj mladih je papež Frančišek v Skopju prisluhnil tudi pričevanjem duhovnikov in posvečenih oseb: »Možje in žene, ki so življenje podarili Kristusu.« Prej ali slej se soočijo s skušnjavo, da bi rekli: »Gospod, kaj je ta moj mali dar v primerjavi s problemi Cerkve in sveta?« Papež jih je zato spomnil, kako je dovolj le malo kvasa, da testo lahko vzhaja, in malo dišave lahko s prijetnim vonjem napolni ves prostor.

To je skrivnost evharističnega Jezusa, ki je seme novega življenja za vse človeštvo. Sveta maša, ki jo je papež daroval na Skopskem trgu, »je na obrobju današnje Evrope obnovila čudež Boga, ki z malo kruha in z nekaj ribami, razlomljenimi in razdeljenimi, nahrani in prenovi množico. Njegovi obilni Previdnosti zaupajmo sedanjost in prihodnost obeh narodov, ki sem ju obiskal med tem potovanjem«.

Vir: kath.net / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh