Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med avdienco: vsi smo poklicani biti apostoli [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 03. 2023 / 12:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2023 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med avdienco: vsi smo poklicani biti apostoli [VIDEO]
Poklicanost k oznanjevanju krščanskega sporočila po papeževih besedah vključuje vse krščene. FOTO: Vatican Media

Papež med avdienco: vsi smo poklicani biti apostoli [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco obširno spregovoril o službah in zadolžitvah v Katoliški cerkvi in pri tem odločno podprl sklepe drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

Zbranim na Trgu sv. Petra v Vatikanu je po navedbah spletnega portala Vatican News znova zatrdil, da poklicanost k oznanjevanju krščanskega sporočila vključuje vse krščene, »posvečene, redovnike in vse laike, moške in ženske«. Po koncilskem nauku namreč obstaja »različnost služb, toda enotnost služenja«. Ta nauk o sobivanju laikov in duhovnikov ni bil zgolj »strateška prilagoditev novim razmeram«, ampak ima svojo vrednost.


Raznolikost duhovnih darov, ki nam jih je podelil Bog, ne bi smela privesti do »prednostnih kategorij« v Cerkvi. Po papeževih besedah v Kristusovi Cerkvi ne sme biti nobenih oblik neenakosti. Če se poklicanost razume kot »spodbuda«, ki vodi k »napredovanju«, to »ni krščansko, ampak čisto poganstvo«. Poklicanost nikakor ni poziv kristjanom, naj se prevzamejo višji položaj.

Mladi udeleženci današnje avdience. FOTO: Vatican Media

Božja poklicanost pomeni služenje

K služenju so povabljeni tudi tisti, ki jih je Kristus poklical, da učijo in posvečujejo druge ter zanje skrbijo kot pastirji. Med vsemi obstaja enakost dostojanstva, vsi so poklicani, da gradijo vidno Kristusovo telo. Škofje in duhovniki torej v Cerkvi nimajo višjega dostojanstva, temveč so vsi poklicani služiti vsem. Tisti, ki se imajo za pomembnejše od drugih v Cerkvi in so vzvišeni, živijo v zmoti. To ni poklic, kakršnega je imel v mislih Jezus.

Če v Cerkvi srečate koga, ki misli, da je zaradi svoje poklicanosti boljši, molite zanj, saj še ne razume, kaj pomeni, da te Bog pokliče.

Tudi tisti, ki so na videz na najvišjih položajih v Cerkvi, so v resnici poklicani, da služijo drugim in živijo v pokorščini, je poudaril papež: »Če v Cerkvi srečate koga, ki misli, da je zaradi svoje poklicanosti boljši, molite zanj, saj še ne razume, kaj pomeni, da te Bog pokliče.« Božja poklicanost, tako papež Frančišek, je češčenje Očeta, ljubezen do skupnosti in služenje. To pomeni biti apostoli, to je pričevanje apostolov.

Z današnjo katehezo je papež pojasnil izjave, ki jih je izrekel v enem od svojih nedavnih pogovorov za medije ob deseti obletnici pontifikata: za italijanski dnevnik Il Fatto Quotidiano je namreč dejal, da sanja o Cerkvi »brez klerikalizma«. Takšna drža je po njegovih besedah »najslabša stvar, ki se lahko zgodi Cerkvi«. Klerikalna nečimrnost je zelo nalezljiva bolezen, ki Cerkvi škoduje, kadar prizadene duhovnike, škofe ali kardinale. Še slabši pa so po njegovem mnenju »klerikalizirani laiki«: ti v Cerkvi širijo »kužno bolezen«.

Pozdrav romarjev na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Pohvala Argentini, prošnja za Ukrajino

Po katehezi se je sveti oče posvetil še nekaterim političnim vprašanjem.

Najprej se je v španščini zahvalil argentinskim voditeljem za njihova voščila ob deseti obletnici njegovega pontifikata in jih spodbudil k tesnemu sodelovanju ob naraščajoči inflaciji.

Kako lepo je, da ste se povezali, da se pogovarjate, da razpravljate in državo peljete v prihodnost.

»Posebej bi se rad zahvalil vsem pripadnikom političnih strank in družbenim voditeljem svoje države, ki so se zbrali in podpisali skupno pismo z voščili ob deseti obletnici mojega pontifikata,« je dejal Frančišek: »Kako lepo je, da ste se povezali, da se pogovarjate, da razpravljate in državo peljete v prihodnost.«

Misli svetega očeta so se nato kot običajno usmerile v Ukrajino, državo, za katero moli skoraj med vsako splošno avdienco od začetka vojne. Ta teden je njegova molitev vsebovala posebno prošnjo vojskujočim se stranem, naj »spoštujejo verske objekte« v državi.

Nalaganje
Nazaj na vrh