Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: vsak krščeni je del poslanstva Cerkve [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 03. 2023 / 13:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2023 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: vsak krščeni je del poslanstva Cerkve [VIDEO]
Splošna avdienca je bila tokrat prvič letos na Trgu sv. Petra in ne v dvorani Pavla VI. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: vsak krščeni je del poslanstva Cerkve [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco nadaljeval katehezo o apostolski gorečnosti in opozoril, da ima vsak krščeni edinstveno vlogo v poslanstvu Cerkve, ne glede na svoj položaj v Cerkvi ali stopnjo poučenosti o veri.

V današnji katehezi, namenjeni drugemu vatikanskemu koncilu, je sveti oče obravnaval cerkveni vidik evangelizacije, poroča spletni portal Vatican News. Splošna avdienca je bila tokrat prvič letos na Trgu sv. Petra in ne v dvorani Pavla VI. Po papeževih besedah oznanjevanje evangelija »ni naloga osamljenih posameznikov, ampak skupnostno služenje apostolski veri Cerkve, ki jo je treba v njeni celovitosti prenesti na vsak rod«.


Gorečnost za širjenje evangelija je neločljivo povezana s to cerkveno razsežnostjo, ki, tako papež, varuje krščansko sporočilo pred izkrivljanjem ter prilagajanjem posvetnim interesom in načinom razmišljanja.

Koncilski dokument o misijonarski dejavnosti Cerkve Ad gentes, je spomnil papež, predstavlja vso evangelizacijo kot tisto, ki ima svoj vir v neizmerni ljubezni našega Očeta: ta se je izlila na svet po poslanstvu Sina in Svetega Duha, in se podaljšuje v poslanstvu Cerkve, da to odrešujočo ljubezen oznanja do vseh kotičkov sveta.

Vsi smo krščeni kot »učenci misijonarji«, poklicani posnemati Kristusovo požrtvovalno ljubezen. FOTO: Vatican Media

Učenci misijonarji

Papež Frančišek je poudaril, da smo vsi krščeni kot »učenci misijonarji«, poklicani posnemati Kristusovo požrtvovalno ljubezen. Po njegovih besedah so verniki poklicani ustvarjalno in prepričljivo pričevati o resnici Njegove besede in njeni spravni moči, ne le za posameznike, ampak za življenje celotne človeške družine.

Vsi krščeni, ne glede na njihov položaj v Cerkvi ali stopnjo poučenosti v veri, so dejavniki evangelizacije.

»Apostolska gorečnost vsakega misijonarskega učenca,« je poudaril papež, je izredno pomembna, »saj v romarskem in evangelizacijskem Božjem ljudstvu ni dejavnih in nedejavnih subjektov« … »Vsi krščeni, ne glede na njihov položaj v Cerkvi ali stopnjo poučenosti v veri, so dejavniki evangelizacije,« je Frančišek navedel besede iz svoje apostolske spodbude Veselje evangelija.

Ob navedbi odloka Ad gentes o poslanstvu Cerkve pa je papež ponovil, da je ta naloga »povsod in v vseh razmerah ena in ista, čeprav se lahko glede na okoliščine izvaja različno«.

Misijonarska gorečnost vernika se izraža kot ustvarjalno iskanje novih načinov oznanjevanja in pričevanja. FOTO: Vatican Media

Novi načini pričevanja

Sveti oče je opozoril, da nas to spodbuja, naj ne postanemo »okameneli« ali brezvoljni. Misijonarska gorečnost vernika se namreč po njegovih besedah izraža kot ustvarjalno iskanje novih načinov oznanjevanja in pričevanja, novih načinov srečevanja z ranjenim človeštvom, ki ga je prevzel Kristus, ter služenja evangeliju in človeštvu.

Papež Frančišek je ob koncu kateheze vernike spodbudil, naj še bolj polno živijo to, kar so prejeli, in svoj dar delijo z drugimi.

Vrnitev k Očetovi ljubezni ter poslanstvu Sina in Svetega Duha, tako Frančišek, nas ne zapira v prostore statične osebne spokojnosti. Nasprotno, vse to nas vodi k prepoznavanju zastonjskosti daru polnosti življenja, h kateremu smo poklicani, daru, za katerega hvalimo Boga in se mu zahvaljujemo«.

Papež Frančišek je ob koncu kateheze vernike spodbudil, naj še bolj polno živijo to, kar so prejeli, in svoj dar delijo z drugimi.

Nalaganje
Nazaj na vrh