Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med bogoslužjem v Atenah o puščavi in spreobrnjenju [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 12. 2021 / 19:37
Oznake: Cerkev, Maša, Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2021 / 19:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med bogoslužjem v Atenah o puščavi in spreobrnjenju [VIDEO]
Papež je zbrane vernike povabil, naj se ne bojijo svojih bivanjskih puščav, saj je to kraj srečanja z Bogom FOTO: Vatican Media

Papež med bogoslužjem v Atenah o puščavi in spreobrnjenju [VIDEO]

Papež Frančišek je po vrnitvi z Lesbosa v koncertni dvorani Megaron v Atenah obhajal slovesno sveto mašo.


V pridigi je spregovoril o besedah »puščava« in »spreobrnjenje« in zbrane vernike povabil, naj se ne bojijo svojih bivanjskih puščav, saj je to kraj srečanja z Bogom, ki prihaja k nam takrat, ko se nam zdi, da smo se znašli s brezupnem, brezizhodnem položaju. Sveti oče je poudaril, poroča Radio Vatikan, kako spreobrnjenje pomeni, da gremo onkraj ustaljenih miselnih vzorcev in verujemo, da se z Bogom stvari spremenijo. Kristjani smo povabljeni, tako papež Frančišek, da bi vedno širili upanje.

FOTO: Vatican Media

Božja beseda druge adventne nedelje nam predstavi lik sv. Janeza Krstnika, evangelij pa ob tem izpostavi dva vidika: kraj, torej puščavo, in vsebino njegovega sporočila, spreobrnjenje, je pojasnil papež. Bog se s svojim sporočilom ne obrne na pomembne osebnosti tistega časa, temveč v puščavi obišče neznanega samotarja. Božja izbira torej ne sledi moči in veličini, ki ju običajno povezujemo z njim, pač pa ima Gospod raje majhnost in ponižnost. Odrešenje začne tako, da pošlje svojo besedo v puščavo.

Bog nas želi doseči v naši majhnosti, v naši suši, ki jo želi odžejati.

Tudi Janez Krstnik je za oznanjevanje izbral puščavo in Bog ga doseže ravno takrat, ko je žalosten in osamljen, ko se znajde v svoji bivanjski puščavi. Bog, je zatrdil papež, enako ravna tudi z nami, saj nas želi doseči v naši majhnosti, v naši suši, ki jo želi odžejati.

FOTO: Vatican Media

Šele ko se znajdemo v puščavi, smo namreč dovzetni za spreobrnjenje, saj pri tem ne gre zgolj za sad lastnih prizadevanj. Pogosto čutimo, da ne zmoremo biti boljši, da ne zmoremo preseči svojih napak, se spremeniti, in kljub dobremu namenu vedno znova pademo. Če pa ne razmišljamo zgolj v okvirjih lastne samozadostnosti, bomo spreobrnjenje laže dosegli. Koren besede »spreobrniti se«, metanoéin, je namreč sestavljen iz predloga metá, ki pomeni onkraj, in glagola noéin, ki pomeni misliti. Spreobrniti se torej pomeni misliti onkraj, je pojasnil papež, da torej presežemo običajen način razmišljanja in se odpremo za Božjo navzočnost.

Vse se spremeni, če Bogu prepustimo prvo mesto: to je namreč spreobrnjenje.

Vse se spremeni, je izpostavil sveti oče, če Bogu prepustimo prvo mesto. To je namreč spreobrnjenje: Gospodu zadoščajo naša odprta vrata, da bi vstopil in naredil velike reči, tako kot sta zadoščala puščava in Janezove besede, da je prišel na svet.

Papeževa zahvala gostiteljem

Ob koncu svete maše v Atenah se je papež Frančišek iskreno zahvalil svojim gostiteljem: civilnim oblastem, grški predsednici in bratom škofom ter vsem, ki so na različne načine sodelovali pri pripravi in organizaciji njegovega obiska; »Jutri bom zapustil Grčijo, vendar ne bom zapustil vas! Ponesel vas bom s seboj, v spominu in v molitvi. In tudi vas, prosim, še naprej molite zame. Hvala.«

Nalaganje
Nazaj na vrh