Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med srečanjem z diplomati ponovno pozval k zaključku spopadov v Siriji

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 09. 01. 2013 / 10:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež med srečanjem z diplomati ponovno pozval k zaključku spopadov v Siriji

»Če se spopadi ne bodo v kratkem zaključili, bo na koncu ostalo le polje ruševin«; Benedikt XVI. je zaskrbljen tudi zaradi naraščajočih razlik med revnimi in bogatimi državami v Evropski zvezi.

Papež Benedikt XVI. je sprte strani v sirski državljanski vojni ponovno pozval k premirju. V sporu, ki je deželo spremenil v 'prizorišče grozljivega trpljenja', ne more biti zmagovalcev, ampak samo poraženci, je sveti oče dejal minuli ponedeljek med tradicionalnim novoletnim sprejemom za diplomatske predstavnike v Vatikanu.

Čim prej je potrebno vzpostaviti 'konstruktivni dialog'. Če se spopadi ne bodo kmalu končali, bo ostalo le še 'polje ruševin', je papež dejal veleposlanikom pri Svetem sedežu in pozval celotno mednarodno skupnost, naj za to arabsko deželo nudi kar največ človekoljubne pomoči.

Benedikt XVI. je obenem pozval tudi k spoštovanju verske svobode v Egiptu in drugih severnoafriških državah. Veliko skrb je izrazil zaradi terorističnih napadov, ki so jih ob božiču izvedli na cerkve in krščanske mestne četrti v Nigeriji.

Papež je mednarodno skupnost tudi pozval, naj si prizadeva za mirno sožitje Izraelcev in Palestincev. Ob tem je omenil tudi gesto Združenih narodov, ki je Palestini podelila status države nečlanice opazovalke.

Precej besed je Benedikt XVI. v svojem nagovoru namenil tudi krizi v Evropski zvezi. Sveti oče je vidno zaskrbljen zaradi naraščajočih razlik med revnimi in bogatimi državami v Evropski zvezi, zato vse ljudi poziva k skrbi za celotno skupnost. »Nekatere države bi sicer same od sebe hitreje napredovale, toda s skupnimi močmi lahko pridemo še dlje«, je dejal papež.

V luči gospodarske in finančne krize je sveti oče spodbudil še močnejša prizadevanja za izobraževanje vodilnega političnega kadra v Evropi. Tudi Evropska zveza potrebuje 'daljnovidne in usposobljene predstavnike', ki bodo lahko sprejemali zahtevne odločitve, potrebne za prenovo gospodarstva in trdne temelje za razvoj.

Ob pregledu minulega leta je papež mednarodno skupnost pozval, naj še bolj pomaga državam v razvoju pri ustanavljanju temeljnega izobraževalnega sistema, saj je to resnično pomemben prispevek k svetovnemu miru. Dobri gospodarski modeli ne zadostujejo za udejanjanje pravičnosti, potrebni so tudi pravični ljudje, meni Benedikt XVI. Graditi mir pomeni vzgajati ljudi, ki se bodo odločno uprli korupciji, kriminalu in trgovini z mamili.

Benedikt XVI. je obenem izpostavil, da resnični mir predvideva tudi popolno zaščito človeškega življenja. 'Z žalostjo v srcu' pa papež ugotavlja, da tudi v nekaterih s krščanstvom prežetih državah pripravljajo zakone, ki bodo dopuščali nekaznovano opravljanje splavov. Posebej zaskrbljen je sveti oče zaradi nedavne odločitve medameriškega sodišča za človekove pravice o umetnem oplojevanju, ki ni v prid obrambi porajajočega se življenja. Ne smemo priti tako daleč, da bi pravno spremenili ravnotežje med pravico do življenja matere in pravico otroka, da se rodi. Oba imata 'enako pravico, da ostaneta pri življenju'.

Papež je še pozdravil resolucijo parlamentarne skupščine Sveta Evrope v preteklem letu, v kateri je izražena zahteva po prepovedi evtanazije.

Benedikt XVI. je tudi izrazil obžalovanje, da v zahodnem svetu pomen človekovih pravic in s tem povezanih dolžnosti pogosto napačno razumemo. Velikokrat jih zamenjamo s 'pretiranimi izraznimi oblikami človekove samostojnosti', ki pa so usmerjene vase in niso več odprte za srečanje Boga s človekom.

Sveti sedež, vodilni organ katoliške Cerkve, ima trenutno vzpostavljene redne diplomatske odnose s 179 državami. Med veleposlaniki, ki so akreditirani pri Svetem sedežu, jih okoli osemdeset prebiva v Rimu, večina pa svoje naloge opravlja iz drugih evropskih prestolnic. Istočasno akreditacijo veleposlanikov v Italiji in pri Svetem sedežu v Vatikanu zavračajo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh