Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež mladim: novi Youcat vsebuje geslo za radostno življenje!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 01. 2024 / 12:27
Oznake: Cerkev, Knjiga, Mladi, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2024 / 13:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež mladim: novi Youcat vsebuje geslo za radostno življenje!
Papež se rad srečuje z mladimi. FOTO: Vatican Media

Papež mladim: novi Youcat vsebuje geslo za radostno življenje!

Papež Frančišek je v pismu mladim predstavil Katekizem 4.0, novo različico, posebej namenjeno mladim. Zapis svetega očeta je objavil torinski časnik »La Stampa«, vsebuje pa »navodila, kako lahko vedno ostanete povezani z Jezusom in ljubite bližnjega«.

Ljubezen je temeljni razlog za obstoj Cerkve, papež začenja svoje pismo mladim, ki ga je časnik La Stampa po navedbah spletnega portala Vatican News objavil v ponedeljkovi izdaji. Frančiškov zapis govori predvsem o ljubezni nežnosti in usmiljenja, »ki jo Bog Oče čuti do vsakega človeka in ki nam jo je Jezus, Sin, razodel s svojim življenjem, smrtjo in vstajenjem«. Zaradi te ljubezni postanemo kristjani in prav to ljubezen »po zaslugi delovanja Svetega Duha vedno znova doživljamo pri sodelovanju v življenju občestva, še posebej ob nedeljah«, je pojasnil papež.

Biti kristjan pomeni srečanje z Jezusom in zaljubljenost v Jezusa.

Frančišek v pismu spomni na prvo okrožnico svojega predhodnika Benedikta XVI., ki je to »zelo posrečeno« izrazil v dokumentu Bog je ljubezen (Deus caritas est): »Biti kristjan pomeni srečanje z Jezusom in zaljubljenost v Jezusa.«

Papež je pred izidom nove izdaje katekizma za mlade v pismu nagovoril ciljno občinstvo. FOTO: Vatican Media

Novi Youcat izide v sredo

Pismo mladim je uvod v novo izdajo katekizma za mlade, priljubljenega Youcata, ki izide v sredo. »Youcat je Katekizem Katoliške cerkve za mlade, kot ste vi,« v pismu piše papež. Temelji na Katekizmu Katoliške cerkve, vendar je napisan »v slogu in ritmu«, ki – o tem je Frančišek prepričan – mladim omogoča »razumeti izkušnjo krščanskega življenja kot izjemno in osupljivo pustolovščino srečanja in spoznavanja Jezusa, njegovih besed, njegovih dejanj, njegovega poslanstva na zemlji in končno veličine njegove ljubezni do nas ljudi, ki ga je pripeljala do smrti na križu in veličastnega dogodka njegovega vstajenja«.

Kaj bi Kristus storil na mojem mestu?

Osrednje vprašanje

Vprašanje »Kaj bi Kristus storil na mojem mestu?« je za papeža »geslo za resnično živo in radostno življenje. Gre za to, da pogledamo in ocenimo, kaj se nam dogaja, ter se nato odločamo »z istimi očmi, istimi občutki in istim odnosom, kot ga je utelešal Jezus«.

Papež zato mlade vabi, naj Youcat berejo »z zaupanjem«. »Pravzaprav si upam reči: to knjigo imam zares rad, saj je sad ljubezni,« tako voditelj Katoliške cerkve. Ob branju novega Youcata bomo po njegovih besedah odkrili, »da nima drugega namena kot prebuditi ali znova vzbuditi veliko ljubezen do Jezusa«. Kot zatrjuje papež, je to njegov edini namen.

Kupi v trgovini

Katekizem katoliške Cerkve - Kompendij
Molitveniki
19,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh