Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev pozdrav mladim v Ljubljano: Drznite si zgraditi drugačen svet

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 12. 2023 / 07:44
Oznake: Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2023 / 07:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev pozdrav mladim v Ljubljano: Drznite si zgraditi drugačen svet
V Ljubljano je prišlo več tisoč mladih. FOTO: Taizé Ljubljana

Papežev pozdrav mladim v Ljubljano: Drznite si zgraditi drugačen svet

Papež Frančišek je poslal pozdrav mladim, ki so se zbrali na 46. evropskemu srečanju pod okriljem Taizéjske skupnosti v Ljubljani. Povabil jih je, naj poslušajo in sprejmejo tiste, ki so na robu družbe.

Mladim, ki se udeležujejo 46. evropskega srečanja v slovenski prestolnici, ki poteka do 1. januarja, sveti oče sporoča, da je to zanje priložnost, da kot Cerkev in skupnost živijo »lepo izkušnjo prijateljstva z Bogom in z drugimi«.

Preberite tudi: Evropsko srečanje mladih se je začelo zares!

Svet poslušanja, dialoga in odprtosti

V sporočilu, ki ga je posredoval državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin, papež pravi, da so mladi povabljeni, da ponovno odkrijejo umetnost poslušanja, dejanje ljubezni, ki je v središču zaupanja. V svetu, kjer zaradi pomanjkanja posluha nenehno nastajajo konflikti in vojne, papež poziva mlade, »naj si drznejo graditi drugačen svet, svet poslušanja, dialoga in odprtosti«, poroča spletni portal Vatican News.

Ljubljanski nadškof Zore in novi prior Taizéjske skupnosti, brat Matthew. FOTO: Taizé Ljubljana

Delo za »kvalitativno preobrazbo«

Po njegovih besedah je izziv »delovati v smeri kvalitativne preobrazbe našega življenja v družbah«, predvsem z izogibanjem vsem oblikam »marginalizacije, zapiranja, izključevanja in zavračanja« različnih kategorij ljudi. Na ta način, tako sveti oče, lahko mladi postanejo graditelji »kultur in religij za stabilen in odprt svet«.

Polna dvorana mladih v dvorani Stožice v Ljubljani. FOTO: Taizé Ljubljana

Živite kot Jezus

Papež Frančišek mlade spodbuja, naj se zavežejo, da bodo živeli kakor Jezus, ki ni nikogar izključeval, temveč je prepoznal Božjo navzočnost v tistih na robu družbe. Kardinal Parolin je pismo zaključil z zagotovilom, da papež Frančišek »računa na vas in vam zaupa in Cerkev vam zaupa«. Papež jih po njegovih besedah poziva, naj s svojimi besedami in dejanji »dajo močno sporočilo našemu svetu, ki zavrača ranljive. Naj vaše sanje o ljubezni, pravičnosti in miru postanejo konkretna resničnost ... Ne dovolite, da vam ukradejo sanje, in prispevajte k 'izgradnji družbe, vredne tega imena.'«

Nalaganje
Nazaj na vrh