Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brat Matthew pred srečanjem mladih v Sloveniji: Želel sem si v Ljubljano

Objava: 19. 12. 2023 / 05:30
Oznake: Mladi, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2023 / 07:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brat Matthew pred srečanjem mladih v Sloveniji: Želel sem si v Ljubljano
Brat Matthew je anglikanec, ki prihaja iz Združenega kraljestva. FOTO: Tamino Petelinšek/Ateliers et Presses de Taizé

Brat Matthew pred srečanjem mladih v Sloveniji: Želel sem si v Ljubljano

V božični številki Družine, ki bo v prihodnjih dneh »priromala« do vaših domov, smo se pogovarjali z br. Matthewom, novim priorjem Taizéjske ekumenske redovne skupnosti, ki v Ljubljani pripravlja Evropsko srečanje mladih.

»Spominjam se, da sem si leta 1987, ko smo [Taizéjska skupnost] pripravljali prvo srečanje Vzhod-Zahod prav v Ljubljani, zelo želel, da bi se ga lahko udeležil. Takratna Jugoslavija je bila dosti bolj odprta od drugih vzhodnoevropskih držav, zato je bilo mogoče pri vas organizirati marsikaj, česar se drugod ni dalo. Hkrati pa so mladi iz Vzhodne Evrope lahko prišli k vam. Bil sem navdušen, da bo do srečanja prišlo. Vendar me niso prosili, da bi šel tja. S tokratnim srečanjem v Ljubljani se mi torej izpolnjuje želja, ki sem jo imel vse od vstopa v skupnost.« (nasmeh)

V čem vidite pomen tokratnega srečanja v Ljubljani?

Ljubljana je izjemna, saj leži na stičišču med vzhodom in zahodom, med severom in jugom. To ponuja edinstvene možnosti srečanja in simbolično nakazuje željo, da bi živeli kot ena evropska družina v Kristusu. Na srečanje prihajajo mladi iz katoliškega, pravoslavnega in različnih protestantskih okolij, kar je prehitevanje tega, po čemer v Kristusu hrepenimo: pomaga nam razumeti, da smo v Kristusu že deležni edinosti. V Ljubljani imamo priložnost prisluhniti temu, kaj so kristjani prestajali v preteklosti, da bi lahko razumeli, k čemu smo kot kristjani poklicani danes.

Brat Matthew: »Advent je čas pričakovanja Kristusa, božič pa pomeni željo po srečanju z njim.« FOTO: Tamino Petelinšek/Ateliers et Presses de Taizé

V Ljubljano prihajate v božičnem času. Kaj vam pomeni božič, kako ga praznujete?

Božič je v Taizéju nekoliko poseben, saj je večina bratov odsotnih zaradi priprav na različna srečanja. Zato božič praznujemo januarja, ko se vsi vrnemo.

Še pomembnejši kakor sam božič pa se zdi advent – čas pričakovanja. V Taizéju to pričakovanje izražamo tudi s tem, da vsako adventno nedeljo nekoliko dopolnimo jaslice. Advent je čas pričakovanja Kristusa, božič pa pomeni željo po srečanju z njim. Zato lahko božič praznujemo vsak dan!

Preberite tudi: Vodenje Taizéjske skupnosti je prevzel brat Matthew [VIDEO]

Prebrali ste utrinek pogovora z br. Matthewom, ki ga boste lahko v celoti prebrali v dvojni številki tednika Družina, ki prinaša bogate božične vsebine. 

Nalaganje
Nazaj na vrh