Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež moli za mir med Izraelom in Palestino: »Vsaka vojna je poraz!«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 10. 2023 / 14:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2023 / 14:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež moli za mir med Izraelom in Palestino: »Vsaka vojna je poraz!«
Papež je vse vernike po svetu vabi k molitvi za mir v Izraelu in Palestini. FOTO: Vatican Media

Papež moli za mir med Izraelom in Palestino: »Vsaka vojna je poraz!«

Papež Frančišek je med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja pozval k prenehanju napadov v Izraelu in Palestini in zagotovil svojo molitev za mir na tem območju.

»Prosim, prenehajte z napadi in orožjem,« je po današnjem opoldanskem nagovoru pozval papež Frančišek, »in spoznajte, da terorizem in vojna ne vodita k nobeni rešitvi, ampak le k smrti in trpljenju številnih nedolžnih ljudi.«

Vojna je vedno poraz! Vsaka vojna je poraz!

»Vojna je vedno poraz! Vsaka vojna je poraz!« je poudaril sveti oče in dodal, da »z zaskrbljenostjo in žalostjo« spremlja zadnje vesti iz Izraela, »kjer je nasilje izbruhnilo še siloviteje in povzročilo na stotine smrtnih žrtev in ranjenih«.

Posledice raketnega napada na Izrael. FOTO: Vatican Media

Izrazil je sočutje družinam vseh žrtev in dejal, da moli zanje ter »za vse, ki doživljajo ure groze in trpljenja«. Papež je vse vernike po svetu povabil k molitvi za mir v Izraelu in Palestini. V Izraelu so medtem danes uradno razglasili vojno stanje.

Angelus: naj nam Marija pomaga, da bomo hvaležni

V opoldanskem nagovoru po molitvi angelovega češčenja je sveti oče premišljeval o priliki o hudobnih najemnikih. V današnjem evangeljskem odlomku nam prilika o hudobnih najemnikih pokaže, kako so se »nehvaležne in pohlepne misli« vtihotapile v zavest najemnikov, ki so si predstavljali, da je »pridelek našega dela samo naš«. Namesto da bi skrbeli za vrt in delili pridelek z lastnikom zemlje, so hoteli vse obdržati zase, grdo ravnali z gospodarjevimi služabniki in nazadnje ubili njegovega sina.

Nehvaležnost vodi v nasilje

Papež Frančišek je ob premišljevanju o tej priliki dejal, da bi morali biti najemniki »hvaležni za to, kar so prejeli, in kako se je z njimi ravnalo. Namesto tega je nehvaležnost rodila pohlep in v njih je postopoma rasel čut za upor, ki jih je pripeljal do tega, da so izkrivljeno gledali na resničnost in menili, da jim lastnik nekaj dolguje, namesto da bi bili oni gospodarjevi dolžniki, saj jim je on dal delo«. In tako, je dejal papež, »so iz najemnikov postali morilci«.

Nehvaležnost poraja nasilje … medtem ko lahko preprosta zahvala prinese mir!

Papež Frančišek je še pojasnil, da nas Jezus s to priliko opominja, kaj se zgodi, ko človek zavaja samega sebe, ko misli, da stvari zmore sam in pozabi na hvaležnost …« Takšna drža, je dejal, lahko vodi v nezadovoljstvo, nesporazume, užaljenost in nazadnje v nasilje. »Da, dragi bratje in sestre,« je dejal sveti oče, »nehvaležnost poraja nasilje … medtem ko lahko preprosta zahvala prinese mir!«

Papež med današnjim opoldanskim nagovorom. FOTO: Vatican Media

Naučimo se reči »hvala«

Sveti oče je vernike povabil: »Vprašajmo se torej. Se zavedamo, da smo v dar prejeli življenje in vero? Se zavedamo, … da vse, kar imamo, izvira iz Gospodove milosti? Ali razumemo, da smo brez lastnih zaslug, da smo ljubljeni in zastonjsko odrešeni? Ali znamo kot odgovor na milost izreči 'hvala'?«

Papež je svoje premišljevanje sklenil z molitvijo, naj nam Devica Marija, »katere duša poveličuje Gospoda, pomaga, da bo hvaležnost postala luč, ki vsak dan zasije v naših srcih«.

Nalaganje
Nazaj na vrh