Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež moli za žrtve potresa v pokrajini Emilia-Romagna

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 30. 05. 2012 / 11:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež moli za žrtve potresa v pokrajini Emilia-Romagna

Po vnovičnem potresu številne smrtne žrtve in veliko ranjenih, poškodovanih več kot sto cerkva.

Papež Benedikt XVI. je izrazil svojo povezanost z žrtvami in prizadetimi ob vnovičnem potresu v severnoitalijanski pokrajini Emilia-Romagna. Z vsemi, ki so utrpeli poškodbe ali pa izgubili dom, je povezan v molitvi in vsem svojcem žrtev izraža svoje iskreno sožalje, kot je dejal med današnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Benedikt XVI. je celoten italijanski narod pozval k solidarnosti. Izrazil je upanje, da bodo ljudje 'na tako preizkušanem območju' kmalu lahko ponovno pričeli z običajnim življenjem.

Od včerajšnjega jutra dalje je vrsta potresnih sunkov že drugič v zadnjih devetih dneh stresla severnoitalijansko pokrajino Emilia-Romagna. Doslej poročajo o šestnajstih smrtnih žrtvah in okoli tristo petdeset ranjenih. Več kot deset tisoč ljudi je moralo zapustiti svoje domove. Papež je v svojem nagovoru opozoril, da je med številnimi poškodovanimi stavbami tudi veliko cerkva.

Poleg številnih smrtnih žrtev in ranjenih je bilo v vrsti potresnih sunkov na severu Italije poškodovanih tudi več kot sto cerkva. Le v Mantovi in neposredni okolici se je delno porušilo sto izmed tristotih cerkva na tem območju, kot je poročal italijanski časnik 'Corriere della Serra'. Številna svetišča v pokrajini so zaradi nevarnosti zrušenja zaprta.

V mestecu Mirandola se je porušila ena izmed najstarejših frančiškanskih cerkva, cerkev sv. Frančiška Asiškega iz 13. stoletja. V cerkvi je grobnica rodbine renesančnega filozofa Giovannija Pica della Mirandole (1463-1494). Druga cerkev v mestnem središču je skorajda v celoti porušena. Prvotne domneve, da je poškodovana tudi kapela Scrovegni v Padovi, znana po Giottovih freskah, so se po poročanju medijev izkazale za napačne.

Med smrtnimi žrtvami je tudi katoliški duhovnik. Ivan Martini je izgubil življenje, ko je v svoji cerkvi v župniji Rovereto sulla Secchia severo vzhodno od Modene ocenjeval storjeno škodo in skušal na varno iz cerkve spraviti Marijin kip. Štiriinšestdesetletnega duhovnika so pokopale ruševine župnijske cerkve. Svetišče je bilo močno poškodovano že v potresu pred desetimi dnevi. Nek drugi duhovnik je bil huje poškodovan, ko se je nanj prav tako zrušilo zidovje župnijske cerkve.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh