Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež moli za žrtve smrtonosnega požara v New Yorku

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 01. 2022 / 08:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2022 / 08:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež moli za žrtve smrtonosnega požara v New Yorku
Požar je izbruhnil v zgodnjih jutranjih urah. FOTO: Vatican Media

Papež moli za žrtve smrtonosnega požara v New Yorku

Papež Frančišek je izrazil svojo duhovno bližino vsem žrtvam in svojcem smrtonosnega požara, ki je minuli konec tedna zajel stanovanjski kompleks v newyorški četrti Bronx.

Sveti oče je z žalostjo v srcu sprejel vest o pogubnem požaru, v katerem je življenje izgubilo toliko otrok, in je v mislih z vsemi prizadetimi družinami, kot je zapisal v telegramu, naslovljenem na newyorškega nadškofa, kardinala Timothyja Dolana, poroča spletni portal Vatican News. Papež vse žalujoče izroča »usmiljeni ljubezni Vsemogočnega ter prosi za njihovo tolažbo in moč v Gospodu«. Sožalni telegram je, kot je v navadi, v imenu svetega očeta podpisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

V enem najhujših požarov v zadnjih tridesetih letih v New Yorku je minulo nedeljo življenje izgubilo najmanj 19 oseb, med njimi devet otrok.

V enem najhujših požarov v zadnjih tridesetih letih v New Yorku je minulo nedeljo življenje izgubilo najmanj 19 oseb, med njimi devet otrok. Število smrtnih žrtev utegne še narasti; po navedbah ameriških medijev je med 44 ranjenimi in poškodovanimi kar 13 oseb še vedno v smrtni nevarnosti. Vzrok požara, kot ga navajajo gasilci, naj bi bil okvara v električni napeljavi.

Dim je zajel celotno stavbo. FOTO: Vatican Media

Okvara električnega grelca

Požar v 19-nadstropni stanovanjski stavbi je izbruhnil v nedeljo v zgodnjih jutranjih urah zaradi okvare električnega grelca. Več kot dvesto gasilcev se je odpravilo v boj z ognjenimi zublji, ki so zajeli drugo in tretje nadstropje stolpnice. Celotno zgradbo je zajel dim in po navedbah gasilcev so žrtve požara našli v vsakem nadstropju. Po navedbah pristojnih mestnih oblasti so v stolpnici prebivale večinoma muslimanske družine.

Nekateri stanovalci so obtičali v svojih stanovanjih in jih niso mogli zapustiti zaradi gostega dima.

Poveljnik gasilcev je po reševalni akciji pojasnil, da so nekateri stanovalci obtičali v svojih stanovanjih in jih niso mogli zapustiti zaradi gostega dima. Nekateri so razbili okenska stekla, da so prišli do zraka, pod vrata pa so zatikali mokre brisače, da bi preprečili vdor dima v stanovanje. Reševalci so našli številne žrtve, ki so umrle zaradi zastoja srca ali odpovedi pljuč.

Predstavniki mestne uprave v pogovoru z mediji. FOTO: Vatican Media

Požrtvovalni gasilci

Newyorški župan Eric Adams je v pogovoru s časnikarji povedal, da so gasilci nadaljevali z iskanjem morebitnih žrtev ali preživelih tudi po tem, ko so izčrpali omejene zaloge kisika: »Njihove jeklenke s kisikom so bile že izpraznjene, oni pa so se še vedno prebijali skozi dim.« Ognjeni zublji so povsem uničili le stanovanje, v katerem je požar izbruhnil, in najbližji hodnik. Po besedah pristojnih pa so bila ob požaru odprta vrata na stopnišču, zaradi česar se je dim tako hitro razširil po vsej stavbi.

Nalaganje
Nazaj na vrh