Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež moli za žrtve v Južni Koreji in Somaliji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 10. 2022 / 14:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2022 / 14:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež moli za žrtve v Južni Koreji in Somaliji
Številni se želijo pokloniti žrtvam stampeda. FOTO: Vatican Media

Papež moli za žrtve v Južni Koreji in Somaliji

Papež Frančišek je pri današnji opoldanski molitvi na Trgu sv. Petra izrazil žalost zaradi več kot 150 žrtev, ki so jih poteptali na ulični zabavi za noč čarovnic v Seulu. Molil je tudi za več kot 100 žrtev terorističnega napada v Somaliji.

Poleg več kot 150 mrtvih je ob včerajšnjem tragičnem dogodku v Seulu še več deset poškodovanih. Med umrlimi je večina mladih, ki so se zadušili. Papež Frančišek je pri molitvi Angel Gospodov svoje misli usmeril k tragediji v južnokorejski prestolnici, ko je dejal: »Molimo k vstalemu Gospodu za vse tiste - večinoma mlade - ki so sinoči umrli v Seulu zaradi tragičnih posledic nenadnega stampeda množice.« Južnokorejski katoliški škofje medtem pozivajo k temeljiti preiskavi vzrokov.

Južnokorejski škofje: »Treba je prekiniti krog neodgovornosti«

S posebnim pismom se je oglasila tudi južnokorejska Katoliška škofovska konferenca, poroča Vatican News. V njej so poudarili, da se mora v Južni Koreji »prekiniti krog nepravičnosti in neodgovornosti, ki je v tej družbi postala običajna praksa. Da bi to dosegli, moramo biti najprej biti zvesti svoji vlogi,« so dejali škofje. »Oblasti morajo temeljito proučiti vzrok in proces te tragedije ter zagotoviti, da se neodgovornost in pozaba ne ponovita.«

Preberite tudi: Tragedija v Južni Koreji: »Ljudje so padali kot domine«

Življenje in dostojanstvo najvišji vrednoti

Škofje so dodali, da je pomembno zagotoviti, da »ne bo več žrtev« ljudi, zlasti mladih. »Človeško življenje in dostojanstvo sta najdragocenejši vrednoti in nič v naši družbi ne more imeti prednosti pred tem.« Število žrtev včerajšnje nesreče je najhujše v Južni Koreji od potopitve preobremenjenega trajekta pred osmimi leti. V tisti nesreči so umrli 304 ljudje, med njimi veliko šolarjev.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol med obiskom prizorišča tragične nesreče. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek molil tudi za žrtve terorističnega napada v Somaliji

Visok krvni davek pa je včeraj terjala tudi dvojna eksplozija avtomobila bombe pred zgradbo somalskega ministrstva za izobraževanje v Mogadišu. V eksplozijah je izgubilo življenje več kot 100 ljudi, več kot 300 je bilo ranjenih. Papež Frančišek je molil, da bi Bog spreobrnil srca nasilnih.

Število smrtnih žrtev bo verjetno naraslo

Odgovornost za napad, v katerem so bile ubite ženske, otroci in več upokojencev, je prevzela z Al Kaido povezana skrajna skupina Al Šabab. Po obisku prizorišča tragedije je somalijski predsednik Hassan Sheikh Mohamud dejal, da se bo število smrtnih žrtev v prihodnjih dneh verjetno povečalo.

Predsednik je razglasil vsesplošno vojno skrajnežem in obljubil, da bo okrepil ofenzivo proti teroristom za serijo napadov po vsej državi.


Nalaganje
Nazaj na vrh