Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na Cipru in v Grčiji: velik korak za dialog dejavne ljubezni

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 27. 11. 2021 / 15:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2021 / 17:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na Cipru in v Grčiji: velik korak za dialog dejavne ljubezni
Papež Frančišek in kardinal Kurt Koch FOTO: Vatican Media

Papež na Cipru in v Grčiji: velik korak za dialog dejavne ljubezni

Pred papeževim apostolskim potovanjem na Ciper in v Grčijo, kamor sveti oče odhaja v četrtek, 2. decembra, je kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani, za Vatican News izpostavil ekumenski pomen tokratnega obiska.

Pozitivno znamenje za okrepitev dialoga

Kardinal Koch je pojasnil, da papež želi obiskati dve državi, v katerih večina prebivalcev izpoveduje vero Pravoslavne cerkve, kar pomeni, da je njegovo potovanje v pretežno pravoslavni državi zelo pozitivno znamenje za poglobitev in okrepitev dialoga ter odnosov med Katoliško in Pravoslavno cerkvijo.

Dialog dejavne ljubezni in dialog resnice

Kardinal Koch je spregovoril tudi o izzivih na področju dialoga med obema Cerkvama. Kot je dejal, moramo ločiti med dialogom dejavne ljubezni in dialogom resnice. Prvi pomeni poglabljanje prijateljskih odnosov med Cerkvama, pri dialogu resnice pa gre za teološko delo v prizadevanju, da bi premagali vse ovire iz preteklosti.

Potovanje svetega očeta na Ciper in v Grčijo bo pomemben korak za poglobitev dialoga ljubezni.

Pravoslavne Cerkve so se odločile, da tega teološkega dialoga ne bodo začele na dvostranski ravni, z različnimi Pravoslavnimi cerkvami, temveč na večstranski ravni, zato obstaja mešana mednarodna komisija, v kateri je 14 različnih avtokefalnih Pravoslavnih cerkva, ki so vse v dialogu s Katoliško cerkvijo.

Potovanje svetega očeta, tako kardinal Koch, bo pomemben korak za poglobitev dialoga ljubezni. Po kardinalovih besedah so odnosi med obema Cerkvama na Cipru dobri: nadškof Krizostom II. ima srce odprto za ekumenizem.

Pozornost do migrantov in beguncev

Ob koncu pogovora je predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani še spomnil, da bo pomembna tema tokratnega apostolskega potovanja znova povezana z migranti. Sveti oče namreč želi usmeriti pozornost tudi na položaj migrantov in beguncev: na Cipru želi obhajati ekumensko molitev z migranti, v Grčiji pa želi znova obiskati otok Lesbos, da bi jasno pokazal, kako je pomoč migrantom in beguncem velik ekumenski izziv, za katerega je nujno potrebno tudi vzajemno sodelovanje.

Nalaganje
Nazaj na vrh