Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na Portugalskem: mladi, mir in Evropa

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 07. 2023 / 05:30
Oznake: Cerkev, Mladi, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2023 / 15:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na Portugalskem: mladi, mir in Evropa
Mladi že navdušeno pričakujejo papeža Frančiška. FOTO: Vatican Media

Papež na Portugalskem: mladi, mir in Evropa

Papež Frančišek v sredo odhaja na 42. apostolsko potovanje v tujino v svojem doslej desetletnem pontifikatu.

Kot je na nedavni tiskovni konferenci v Vatikanu poudaril tamkajšnji tiskovni predstavnik Matteo Bruni, se želi sveti oče tudi na Portugalskem osrediniti predvsem na tri teme: mlade, vero in mir, po Brunijevih besedah pa bo spregovoril tudi o Evropi in okoljski problematiki. Kot spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, bodo Frančiška na zahodu Iberskega polotoka gostili med 2. in 6. avgustom: v portugalski prestolnici ga najbolj navdušeno pričakujejo udeleženci 37. mednarodnega svetovnega dneva mladih, med katerimi je tudi več slovenskih romarskih skupin. Kot je na tiskovni konferenci še pojasnil Bruni, naj bi se papež predvidoma srečal tudi z žrtvami spolnih zlorab v portugalski Cerkvi.

Papež Frančišek želi v Fatimi, na kraju, kjer se je Marija prikazala trem revnim pastirskim otrokom, moliti rožni venec z bolniki in predvsem moliti za mir.

Nagovori mladim v obliki katehez se bodo vrteli predvsem okoli »njihovih sanj, strahov in skrbi za prihodnost, skušnjav, ki lahko izhajajo iz razočaranja in stiske, ter poskusov izkoriščanja mladih«, je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik. Papež Frančišek bo imel vseh svojih enajst nagovorov v španščini, z izjemo prvega, namenjenega politikom, diplomatom in civilni družbi, ki bo v italijanskem jeziku.

Bruni je opozoril tudi na pomen papeževega obiska v marijanskem romarskem središču v Fatimi 5. avgusta. Dodatna točka na programu potovanja na Portugalsko je bila dodana na željo svetega očeta. Frančišek želi na kraju, kjer se je Marija prikazala trem revnim pastirskim otrokom, moliti rožni venec z bolniki in predvsem moliti za mir.

Evropa, sekularizem, prihodnost Cerkve

Položaj Lizbone, ki leži tik ob morju, ponuja tudi priložnost, da spregovorimo o okolju oziroma o Evropi in njeni vlogi, je še pojasnil Bruni. Papež pa si želi tudi srečanja z žrtvami zlorabe: »Če do srečanja pride, bo to v zasebni obliki. Običajno so tovrstna srečanja, če je zanje poskrbljeno, vedno v zasebni obliki, niso javnega značaja – tudi zato, da se olajša proces zdravljenja žrtev, ki je vedno zelo oseben in odvisen od vsakega posameznika,« je dejal Bruni in dodal, da se bo o morebitnem srečanju z žrtvami spolnih zlorab tudi tokrat poročalo šele po njegovem zaključku.

Vatikan si želi organizirati mirno soočenje romarskih skupin iz Ukrajine in Rusije.

Glede morebitnega srečanja ruskih in ukrajinskih udeležencev svetovnega dneva mladih je Bruni povedal, da o tem zaenkrat ni še nič dokončnega, Vatikan pa si želi, da bi uspeli organizirati mirno soočenje romarskih skupin iz dveh držav, ki sta trenutno v vojnem stanju.

Papež Frančišek in SDM

Papež Frančišek že četrtič potuje na mednarodni svetovni dan mladih: leta 2013 se je z mladimi srečal v brazilskem Riu, leta 2016 v Krakovu na Poljskem in leta 2019 v Panami. Marijansko romarsko središče v Fatimi bo tokrat obiskal drugič: tam je bil že 13. maja 2017, ko je za svetnika razglasil fatimska vidca Frančiška in Jacinto Marto.

Kupi v trgovini

Molitvenik papeža Frančiška
Molitveniki
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh