Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na prvem uradnem obisku v Castel Gandolfu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 07. 2013 / 06:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na prvem uradnem obisku v Castel Gandolfu

Papež na prvem uradnem obisku v Castel Gandolfu

Sveti oče je v papeški letni rezidenci molil tudi za uspeh letošnjega svetovnega dne mladih.

Papež Frančišek je včeraj prvič uradno obiskal Castel Gandolfo. Vrhunec njegovega obiska je bila opoldanska molitev angelovega češčenja na osrednjem mestnem trgu, Trgu svobode. Pred molitvijo so svetega očeta na notranjem dvorišču papeške letne rezidence pozdravili tamkajšnji škof Marcello Semeraro iz Albana, direktor papeške palače Saverio Petrillol in županja Milvia Monachese. Za razliko od svojih predhodnikov papež Frančišek letošnjega poletja ne bo preživel v Castel Gandolfu, ampak bo tudi v juliju in avgustu prebival v vatikanskem Domu sv. Marte.

Poseben pozdrav je Frančišek med slovesno dobrodošlico namenil županji Castel Gandolfa. Njej, celotni skupnosti in vsem meščanom se je zahvalil za njihovo prizadevno delo. »Bodite znamenje upanja in miru, vedno pozorni do posameznikov in družin, ki se znajdejo v težavah«, je dejal papež. Frančišek je v Castel Gandolfo potoval z avtomobilom, po končanem obisku pa se je vrnil v Vatikan.V pozdravnem nagovoru je papež spomnil, da sta njegova predhodnika Janez Pavel II. in Benedikt XVI. rada preživljala poletne mesece v papeški rezidenci ob Albanskem jezeru. Na srečanja s tema dvema Petrovima naslednikoma ima tamkajšnja skupnost obilico lepih spominov. »Vaše pričevanje naj bo vedno spodbuda za vsakodnevno zvestobo Kristusu in za življenje po evangeliju ter nauku Cerkve«, je vsem navzočim dejal sveti oče. Osrednja tema njegovega nagovora je bil včerajšnji evangelij o usmiljenem Samarijanu, ki ga je sveti oče izpostavil kot jasen zgled nesebične ljubezni do bližnjega, omenil pa je tudi zgled usmiljenega Samarijana sv. Kamila de Lellisa, redovnega ustanovitelja, ki je umrl pred 400 leti. Pozdrav je namenil vsem kamilijancem in jim zaželel, da bi tako kot njihov ustanovitelj 'živeli karizmo ljubezni v vsakodnevnem stiku z bolnimi' ter da bi bili v svojem odnosu do bolnikov vselej 'usmiljeni Samarijani'.

Srečanja s papežem Frančiškom se je udeležilo okoli 20.000 ljudi, kar pomeni skoraj celotno prebivalstvo Castel Gandolfa. Papež je v svojem nagovoru še povedal, da se v prihodnjih dneh odpravlja na svetovni dan mladih v brazilski Rio de Janeiro, med opoldansko molitvijo angelovega češčenja pa je zbrane pozval: »Molimo za to veliko romanje, ki se pričenja v teh dneh, da bi Naša Gospa iz Aparecide, zavetnica Brazilije, usmerjala korake udeležencev in njihova srca odpirala za Kristusovo poslanstvo.«

Po približno desetminutni slovesnosti s kratkim nagovorom in papeškim blagoslovom se je Frančišek odpravil med ljudi, se s številnimi rokoval ter se prav posebej posvetil družinam s prizadetimi otroki.

Za prebivalce Castel Gandolfa odsotnost papeža v poletnih mesecih pomeni precejšen upad prihodka v turistični industriji. V preteklih letih so se preko poletja v mestece 30 km jugovzhodno od Rima vile dolge vrste romarjev, ki so tam želeli videti svetega očeta in se udeležiti njegovih splošnih avdienc na mestnem trgu. Restavracije, kavarne in trgovine s spominki so na ta račun odlično uspevale.

Vir: Kathpress

Foto: news.va / RV


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh