Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na vrhu G7 s predsedniki držav in vlad

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 06. 2024 / 12:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2024 / 13:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na vrhu G7 s predsedniki držav in vlad
Papež je v Apulijo prispel s helikopterjem. FOTO: Vatican Media

Papež na vrhu G7 s predsedniki držav in vlad

Papež Frančišek se bo danes na srečanju G7 v južni Italiji srečal s številnimi pomembnimi voditelji držav in vlad, zbranim pa bo tudi spregovoril o vprašanju umetne inteligence.

Predstavniki G7 danes zasedajo v kraju Borgo Egnazia v italijanski pokrajini Apuliji, kjer se jim bo popoldne pridružil tudi voditelj Katoliške cerkve. Papež bo z državnimi in vladnimi voditelji predvidoma opravil tudi nekaj pogovorov na štiri oči: kot so sporočili iz Vatikana, naj bi se s Frančiškom srečali ameriški predsednik Joe Biden, francoski predsednik Emmanuel Macron in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V načrtu so tudi dvostranska srečanja s predsedniki Brazilije (Luiz Inácio Lula da Silva), Turčije (Recep Tayyip Erdogan), Kenije (William Ruto) in Alžirije (Abdelmadjid Tebboune). Papež Frančišek se bo pogovarjal s predsednikom kanadske vlade Justinom Trudeauom, srečal pa se bo tudi z direktorico Mednarodnega denarnega sklada Kristalino Georgievo.

Gostiteljica vrha G7, italijanska premierka Giorgia Meloni, je papeža sprejela opoldne ob njegovem prihodu v Borgo Egnazia.

Gostiteljica vrha G7, italijanska premierka Giorgia Meloni, je papeža sprejela opoldne ob njegovem prihodu v Borgo Egnazia. Prvo udeležbo papeža na vrhu G7 v zgodovini je spodbudila prav Melonijeva, ki trenutno predseduje sedmim gospodarsko najuspešnejšim demokratičnim industrijskim državam (med katerimi so Francija, Italija, Japonska, Kanada, Nemčija, Združene države Amerike in Združeno kraljestvo).

Dvostranska srečanja z voditelji držav in vlad bodo osrednji dogodek papeževe udeležbe na vrhu G7. S programa, ki ga je objavil Vatikan, je razvidno, da je Frančišek od 14.15 naprej prvi govornik na informativnem zasedanju, ki se ga lahko udeležijo tudi države, ki niso članice skupine G7. Papež se bo predvidoma okoli 20. ure s helikopterjem vrnil v Vatikan.

Srečanje skupine G7 tokrat gosti Italija. FOTO: Vatican Media

Za »etiko algoritmov«

Predsednica vlade Melonijeva je konec letošnjega aprila presenetljivo napovedala, da bo Frančišek prvi papež, ki se bo udeležil srečanja skupine G7. Takrat je dejala, da želi na srečanju razpravljati o vatikanskih predlogih za »etiko algoritmov«. Izrazila je prepričanje, da bi papeževa navzočnost lahko odločilno prispevala k iskanju etičnega in kulturnega okvira za uporabo umetne inteligence.

Melonijeva je prepričana, da lahko papeževa navzočnost na vrhu G7 odločilno prispeva k iskanju etičnega in kulturnega okvira za uporabo umetne inteligence.

Nova tehnologija namreč sproža številna moralna in etična vprašanja na različnih področjih: dejstvo, na katerega papež in Vatikan opozarjata že več let. Frančišek je že predlagal mednarodno pogodbo, ki bi urejala razvoj in uporabo umetne inteligence.

Papeška akademija za življenje je leta 2020 objavila tudi Rimski poziv za etiko umetne inteligence, dokument o spoštovanju etičnih načel pri uporabi novih tehnologij. Podpisniki se zavezujejo, da bodo upoštevali načela, kot so preglednost, vključenost, odgovornost, nepristranskost in varstvo podatkov.

Bravo, Giorgia!

Giorgia Meloni je pred tokratnim vrhom skupine G7 tudi poskrbela, da se »pravica do splava« umakne iz sklepnega dokumenta srečanja, poroča spletni portal kath.net. Zahteva po uvrstitvi pravice do splava v sklepni dokument je bila nazadnje izražena na vrhu G7 na Japonskem leta 2023, podpirajo pa jo predvsem Francija (Macron), Kanada (Trudeau) in Združene države Amerike (Biden). Na to odločitev, ugotavljajo pri kath.net, je morda vplivala tudi načrtovana udeležba papeža Frančiška na srečanju.

Nalaganje
Nazaj na vrh