Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež nadškofom: prizadevajte si za ponižno Cerkev [FOTO&VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 06. 2023 / 13:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2023 / 14:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež nadškofom: prizadevajte si za ponižno Cerkev [FOTO&VIDEO]
Papež med današnjim bogoslužjem v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Papež nadškofom: prizadevajte si za ponižno Cerkev [FOTO&VIDEO]

Papež Frančišek je na današnji praznik apostolov Petra in Pavla v baziliki svetega Petra v Vatikanu obhajal eno najbolj simboličnih bogoslužij v cerkvenem letu.

Med drugim je blagoslovil palije, stkane iz volne mladih jagnjet, ki jih bodo nosili nadškofje vesoljne Cerkve, imenovani na ta položaj v zadnjem letu dni. Paliji so znamenje solidarnosti vseh krajevnih Cerkva s papežem ter apostoloma Petrom in Pavlom, ki sta bila pred skoraj 2000 leti usmrčena v Rimu.

Pri bogoslužju v baziliki sv. Petra je palij prejelo 32 nadškofov iz 20 držav, imenovanih v zadnjih dvanajstih mesecih. Med njimi so venezuelski kardinal Baltazar Enrique Porras, nova nadškofa Beograda (Ladislav Nemet) in Zagreba (Dražen Kutleša) ter novi nadškof Buenos Airesa Jorge Ignacio Garcia Cuerva.

Slovesno bogoslužje v baziliki sv. Petra. FOTO: Vatican Media

V mašnem nagovoru je papež škofe pozval, naj se po zgledu apostola Petra »takoj ločijo od svojih zemeljskih gotovosti papirjev in vsak dan sledijo Jezusu«. Cerkev mora biti »ponižna služabnica evangelija«, kajti le na ta način bo lahko »spregovorila vsem ter postala kraj spremljanja, bližine in upanja za ženske in moške našega časa«.

Lepo je, ko rastemo kot Cerkev učencev, kot ponižna Cerkev, ki iskanja Gospoda nikoli ne jemlje za samoumevno.

Papež je izrecno omenil tudi tiste, »ki so oddaljeni in nas pogosto gledajo z nezaupanjem ali ravnodušnostjo«. Cerkev je poklicana k takšnemu ravnanju, da bodo lahko prepoznali: »Cerkev je kraj srečanja s Sinom živega Boga in zato kraj srečanja med nami.«

V luči zgleda svetega Pavla, apostola narodov, je papež dejal: »Lepo je, ko rastemo kot Cerkev učencev, kot ponižna Cerkev, ki iskanja Gospoda nikoli ne jemlje za samoumevno.«


Sveti oče je škofe obenem pozval, naj postanejo »navzven usmerjena Cerkev, ki svojega veselja ne najde v posvetnih stvareh, temveč v oznanjevanju evangelija svetu, da bi v srca ljudi zasejala spraševanje po Bogu«.

Slovesnega bogoslužja, ki ga je vodil papež, se je tradicionalno udeležila tudi delegacija carigrajskega ekumenskega patriarhata. Mašo pri glavnem oltarju bazilike sv. Petra je vodil dekan kardinalskega zbora, kardinal Giovanni Batista Re.

Papež med današnjo molitvijo angelovega češčenja. FOTO: Vatican Media

Papež med opoldanskim angelusom: danes potrebujemo resnične ljudi

Kot je običaj ob pomembnejših cerkvenih praznikih, je papež Frančišek danes molil tudi opoldanski angelus z verniki, ki so se zbrali na Trgu sv. Petra. V nagovoru je dejal, da je bil Peter »človek, kot smo mi, ki v svoji nepopolnosti velikodušno reče da Jezusu«, ter izpostavil, da »danes bolj kot kdaj koli prej potrebujemo resnične ljudi«.

Peter in Pavel sta bila resnična človeka in mi danes bolj kot kdaj koli prej potrebujemo resnične ljudi.

Sveti oče je izhajal iz Petrovega imena, ki ima več pomenov: skala, kamen ali kamenček ter tako opisal njegove temeljne lastnosti. Peter predstavlja »moč skale, zanesljivost kamna in majhnost preprostega kamenčka«, papeževe besede povzemajo pri Radiu Vatikan. Peter ni super-človek, ampak oseba, kot smo vsi mi. 

Papež pozdravlja delegacijo carigrajskega ekumenskega patriarhata. FOTO: Vatican Media

Tako pri Petru kot pri Pavlu vidimo, kako Duh s človeškostjo oblikuje Cerkev. Papež je izpostavil, da sta bila »Peter in Pavel resnična človeka in mi danes bolj kot kdaj koli prej potrebujemo resnične ljudi«.

Nalaganje
Nazaj na vrh