Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež napovedal leto »Amoris laetitia« o zakonu in družini

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 12. 2020 / 10:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2020 / 12:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež napovedal leto »Amoris laetitia« o zakonu in družini

Papež napovedal leto »Amoris laetitia« o zakonu in družini

Na praznik sv. Štefana je Frančišek spomnil na vse preganjane kristjane.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je napovedal izredno leto, posvečeno katoliškemu zakonu in razumevanju v družini. Začelo naj bi se 19. marca prihodnje leto, ob peti obletnici izida njegove apostolske spodbude »Radost ljubezni«, je sveti oče napovedal med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja v Vatikanu. Na prvo nedeljo po božiču v Katoliški cerkvi obhajamo nedeljo Svete Družine.

Z izrednim letom »Amoris Laetitia« želi papež »znova usmeriti naš pogled v ideal zakonske in družinske ljubezni,« kot je pojasnil v nagovoru v knjižnici apostolske palače. Leto premišljevanja ob apostolski spodbudi »Radost ljubezni« bo priložnost, »da s konkretnimi predlogi in pastoralnimi smernicami poglobimo vsebine tega dokumenta«. Ta razmišljanja bodo na razpolago cerkvenim skupnostim in družinam v pomoč za spremljanje na njihovi poti, vse pobude pa bo usklajeval vatikanski Dikasterij za laike, družino in življenje. Leto družine »Amoris Laetitia« se bo zaključilo 26. junija 2022 z 10. svetovnim srečanjem družin v Rimu, na katerem bo navzoč tudi sveti oče.

S posnemanjem Svete Družine znova odkrijmo vzgojno vrednost družinskega jedra

Z apostolsko spodbudo »Radost ljubezni« je sveti oče povzel sklepe dveh sinodalnih zasedanj o družini v letih 2014 in 2015 v Vatikanu. Besedilo je sprožilo predvsem notranjecerkvene razprave, saj je Frančišek v eni od opomb skoraj 300-stranskega dokumenta predstavil možnost, da bi znova civilno poročeni zakonci v posameznih primerih po posvetu z duhovnikom smeli prejemati sveto obhajilo.

Celoten dokument, skupaj z nedeljo Svete Družine, je po papeževih besedah priložnost, »da s posnemanjem Svete Družine znova odkrijemo vzgojno vrednost družinskega jedra«. Družina mora temeljiti na ljubezni, »ki vedno prenavlja odnose tako, da odpira obzorja upanja«. V družini lahko doživljamo iskreno občestvo, »kadar skupaj molimo, ko so čustva resna, globoka in čista, ko odpuščanje prevlada nad nesoglasji, ko trdoto vsakdanjega življenja mehča medsebojna nežnost in jasno sprejemanje Božje volje«.

Vsak prepir je treba končati pred spanjem

Seveda se v vsaki družini pojavijo tudi težave, ki povzročajo prepire. Po papeževih besedah je nujno, da se ob koncu dneva vedno spravimo med seboj. »Hladna vojna naslednjega dne je namreč zelo nevarna in ne pripomore k ničemer,« je zatrdil papež in znova izpostavil pomen treh besed, ki so ključne za mirno sožitje: »Prosim, hvala in oprosti.«

Tudi včerajšnja opoldanska molitev in papežev nagovor sta bila neposredno predvajana iz knjižnice apostolske palače, saj zaradi zapore med epidemijo koronavirusa zbiranje vernikov na Trgu sv. Petra ni dovoljeno.


FOTO: Vatican Media

Papežev poziv k molitvi za preganjane kristjane

Na praznik sv. Štefana pa je papež Frančišek vse vernike pozval k molitvi za preganjane kristjane. »Teh je danes žal zelo veliko, več kot v prvih časih Cerkve,« je sveti oče dejal v nagovoru med sobotno opoldansko molitvijo v knjižnici apostolske palače na praznik prvega krščanskega mučenca, o katerem je v Svetem pismu zapisano: medtem ko so ga kamenjali, je Štefan molil za svoje sovražnike in jim odpustil.

Pričevanje za vero, kakršno je Štefanovo, je več kot le lep zgled, je dejal papež. Tovrstna dejanja ljubezni lahko spremenijo zgodovino. Štefanovo ravnanje je spodbudilo enega izmed udeležencev kamenjanja, mladeniča po imenu Savel, da se je po Božji milosti spreobrnil, prejel Jezusovo luč, jo sprejel in postal Pavel, največji misijonar v zgodovini krščanstva.

Odpuščanje in ljubezen pa nista pomembna le v tako skrajnih razmerah. »Ko opazimo, da nekaj ne gre, namesto kritiziranja, obrekovanja in pritoževanja raje molimo za tistega, ki je grešil, pa tudi za tisti zapleten položaj.« Kdor si pri družinskem prepiru prizadeva, da stvari ne bi zaostril, temveč spodbuja k odpuščanju, je prava krščanska priča, saj ravna po Jezusovem zgledu.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh