Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: nasilje nad ženskami je bogokletje [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 11. 2022 / 11:54
Oznake: Cerkev, Družba, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2022 / 12:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: nasilje nad ženskami je bogokletje [VIDEO]
Papež Frančišek že od začetka svojega pontifikata glasno govori o pomenu spoštovanja žensk. FOTO: Vatican Media

Papež: nasilje nad ženskami je bogokletje [VIDEO]

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami nas papež Frančišek opominja, da se raven naše človečnosti meri po tem, kako ravnamo z ženskami.

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami od leta 1981 vsako leto obeležujemo 25. novembra. Ta datum je bil izbran v spomin na sestre Mirabal, tri politične aktivistke iz Dominikanske republike, ki so bile leta 1960 brutalno umorjene po ukazu vladarja države Rafaela Trujilla.


Obletnica, katere cilj je pomagati pri preprečevanju in odpravljanju nasilja nad ženskami in dekleti po vsem svetu, poziva k svetovnim ukrepom za povečanje ozaveščenosti, spodbujanje zagovorništva ter ustvarjanje priložnosti za razpravo o izzivih in rešitvah.

Statistični podatki Združenih narodov pa kažejo, da v povprečju vsakih enajst minut nekdo iz lastne družine ubije žensko ali dekle. To grozljivo številko je objavil Urad Združenih narodov za droge in kriminal, ki navaja, da je ubijanje žensk in deklet s strani tistih, ki naj bi jim običajno zaupali, »ena od najbolj skrajnih oblik nasilja na podlagi spola«.

Današnji dan, ki je vedno aktualen, je namenjen temu, da bi po vsem svetu dvignili glas žensk in obsodili vse oblike travm, ki jih doživljajo ženske, ne le zlorab v družini in spolnih napadov.

Današnji dan, ki je vedno aktualen, je namenjen temu, da bi po vsem svetu dvignili glas žensk in obsodili vse oblike travm, ki jih doživljajo ženske, ne le zlorab v družini in spolnih napadov. Po izbruhu koronavirusne bolezni so se po novih podatkih in poročilih tistih, ki so v prvi bojni črti, okrepile vse vrste nasilja nad ženskami in dekleti, predvsem nasilje v družini.

Papež Frančišek že od začetka svojega pontifikata glasno govori o pomenu spoštovanja žensk in poudarja, da je slabo ravnanje z žensko ali njenim telesom »resnično bogokletje«, ter moli za vse ženske, ki trpijo zaradi izkoriščanja in nasilja, ko so izkoriščane kot spolne delavke, ko so žrtev trgovine z ljudmi, napadov in posilstev v vojnah in spopadih, pa tudi zaradi nasilja in diskriminacije, ki ju doživljajo v številnih drugih vsakdanjih trenutkih.

Nalaganje
Nazaj na vrh