Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: »Ne izgubimo zaupanja v družino!«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 12. 2015 / 09:45
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: »Ne izgubimo zaupanja v družino!«

»Svet in Cerkev potrebujeta družine bolj kot kdaj koli.«

Papež Frančišek je včeraj s pozivom k večjemu priznanju družinam pričel program svetega leta. »Ne izgubimo zaupanja v družine«, je sveti oče dejal v nagovoru med bogoslužjem za družine v baziliki sv. Petra v Vatikanu. V svetem letu bi morala biti vsaka krščanska družina »prednostni prostor, kjer lahko izkusimo veselje odpuščanja«, je dejal papež. Tu se dogaja vzgoja za odpuščanje, »saj se zavedamo, da bomo kljub napakam, ki jih storimo, deležni razumevanja in podpore«, je pojasnil med pridigo. Lepo je, »če imamo drug pred drugim vedno odprto srce, če ničesar ne skrivamo«. To je »najpomembnejše poslanstvo« družin, »ki jih svet in Cerkev potrebujeta bolj kot kdaj koli prej«, je poudaril Frančišek.



Bogoslužje za družine je bilo po slovesnostih ob odprtju svetega leta, odpiranju svetih vrat v Petrovi in lateranski baziliki ter v centru rimske Karitas za uboge prva programska točka svetega leta s papežem v Vatikanu. Frančišek je sveto leto usmiljenja slovesno odprl 8. decembra, na praznik Brezmadežne, zaključilo pa se bo 20. novembra prihodnje leto, na praznik Kristusa, Kralja vesoljstva.

Frančišek je obenem pozval k redni družinski molitvi. Z družine je pomembno, »da držijo skupaj in si prizadevajo za isti cilj«. Za njimi je skupna pot, na kateri so se srečevale s težavami, pa tudi s trenutki veselja in tolažbe. Za očeta in mater ni lepšega, kot v začetku in ob koncu dneva blagosloviti svoje otroke. Ko jim kot na dan njihovega krsta na čelu naredijo znamenje križa, je to najpreprostejša molitev staršev za njihove otroke. To pomeni, »da jih zaupajo Gospodu, da bi jih v različnih trenutkih dneva varoval in jim nudil oporo«.

Prav tako je za družino pomembno, da se v kratki molitvi pred začetkom skupnega obeda in se Gospodu zahvali za vse darove. Tako se otroci učijo, da prejeto delijo tudi z ubogimi in s trpečimi. Vse to so sicer drobna dejanja, ki pa do izraza prinašajo »pomembno vzgojno vlogo« vsake družine.

Papež je v nagovoru še poudaril, da pobožna dejanja, kot je denimo romanje, ne smejo biti sama sebi namen. Romanje z družino je še posebej lepo. Kot pri vsakem romanju tudi tukaj velja, da se ne sme zaključiti, ko dosežemo cilj, romarsko središče, temveč se mora nadaljevati tudi ob vrnitvi domov, v vsakdanje življenje, ob čemer moramo duhovne sadove, ki smo jih prejeli, spremeniti v dejanja, je pojasnil sveti oče.

Vir: Kathpress
Foto: splet / CNA

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh