Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Nebrzdani kapitalizem ogroža svetovni mir

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 19. 12. 2012 / 07:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: Nebrzdani kapitalizem ogroža svetovni mir

V poslanici ob svetovnem dnevu miru 2013 Benedikt XVI. svari pred izginjanjem socialne funkcije države, trganjem mrež solidarnosti ter rušenjem socialnih pravic in dolžnosti.

Papež Benedikt XVI. svari pred nebrzdanim kapitalizmom kot nevarnostjo za svetovni mir. Naravnost 'alarmantno' je, kako vse večja neenakost med revnimi in bogatimi in 'neurejeni finančni kapitalizem' povzročata trenja in spore, je zapisano v poslanici ob svetovnem dnevu miru, ki ga obhajamo 1. januarja, objavili pa so jo minuli petek v Vatikanu. Finančne trge bi bilo potrebno ostreje nadzirati, najrevnejšim v svetu pa ne povzročati še večje škode, zahteva sveti oče.

Trajni mir zahteva gospodarski razvoj, ki odgovarja 'načelu neplačljivosti kot izraz bratstva in logike podarjanja'. Etika miru je 'etika skupnosti in deljenja', piše Benedikt XVI. in poziva k usmeritvi v humanizem, ki temelji na transparentnosti.

V svoji poslanici z naslovom 'Blaženi, ki ustvarjajo mir', papež kritično ocenjuje ideologijo gospodarske rasti za vsako ceno. Pri tem je namreč potrebno vzeti v zakup izginjanje socialne funkcije države, trganje mrež solidarnosti ter rušenje socialnih pravic in dolžnosti. Med dandanašnji najbolj ogrožene pravice tako sodi pravica do dela za slehernega človeka. Cilj, vsakemu posamezniku ustvariti možnost za delo, bi moral še naprej ostati številka ena na prednostni listi naših ukrepov, meni Benedikt XVI.

Papež izraža tudi močno zaskrbljenost zaradi prehranske krize. Ta je še pomembnejša kot finančna. Njeni vzroki so v 'neodgovornem vedenju nekaterih gospodarskih podjetij' ter v nezadostnem nadzoru vlad mednarodne skupnosti. Temeljni dejavnik za premagovanje te krize bi moral biti spodbujanje malih kmetov, ki bi jih bilo potrebno spraviti v položaj, da bi hrano pridelovali na 'dostojanstven, socialno sprejemljiv, okolju prijazen in gospodarsko trajnosten način'.

Papež v poslanici izraža tudi svoje nasprotovanje legalizaciji istospolnih partnerskih skupnosti, ki jih v številnih državah želijo izenačiti z zakonsko zvezo med moškim in žensko, in ob tem zahteva močnejšo zaščito tradicionalnega zakona. Kot skupnost med možem in ženo zakonske zveze pred zakonodajo ne bi smeli enačiti 'z radikalno drugačnimi vrstami zvez, ki v resnici zakonski zvezi škodujejo in prispevajo k njenemu razpadanju', meni Benedikt XVI. Posebni značaj in nenadomestljiva vloga zakonske zveze bi bila ob istospolnih partnerskih zvezah 'potisnjena v temo'.

Benedikt XVI. še poudarja, da so ti temelji 'sami zapisani v človeško naravo, razumsko prepoznavni in tako skupni celotnemu človeštvu'. Pri tem ne gre za verske resnice, ki bi imele veljavo zgolj za katoličane.

Sveti oče v poslanici poziva tudi k močnejši zaščiti nerojenega življenja. »Kdor si želi miru, ne sme trpeti napadov in zločinov proti življenju«, je zapisano v besedilu. Beg pred odgovornostjo in umor nedolžnega bitja, ki se samo ne more braniti, ne more nikoli prinesti sreče ali ustvariti miru. Miru, celostnega razvoja narodov in zaščite okolja ne bo nikoli moč udejaniti, 'če ne bomo zaščitili pravice najšibkejših do življenja – začenši pri nerojenih otrocih'. Vsaka poškodba, ki škoduje življenju, brez odpora povzroča 'nepopravljivo škodo za razvoj, mir in okolje'. To še posebej velja za porajajoče se življenje. Kdor odločno ne zagovarja vrednosti tega življenja, se oklepa 'lažnega miru'.

Že v poslanici ob letošnjem svetovnem dnevu miru je papež izrazil zahtevo po močnejšem prizadevanju za versko svobodo. Ta vključuje tudi pravico pričevanja lastne vere, oznanjevanja njenega nauka in vodenja konfesionalnih šol ter človekoljubnih organizacij. Konfesionalne bolnišnice in socialne ustanove bi morale imeti možnost, da obstajajo in delujejo v skladu s svojimi lastnimi predpisi in institucionalnimi cilji. Danes je namreč vse prepogost pojav tudi v deželah s krščanskim izročilom, da se verske svobode, še posebej proti krščanstvu, ob primerih verske nestrpnosti ne spoštuje v zadostni meri, ob koncu poslanice potoži Benedikt XVI.

Poslanico ob svetovnem dnevu miru je minuli petek v Vatikanu predstavil vatikanski 'minister za socialne zadeve', kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson. Za dokument je odločilno pozitivno sporočilo, s katerim papež prinaša upanje, je prepričan kardinal iz Gane. Papež jasno sporoča, kako sta ljubezen in pravičnost temeljni vodili za zaščito življenja in razvoj.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh