Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Papež ni prikrival primerov spolnih zlorab'

Objava: 06. 04. 2010 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Papež ni prikrival primerov spolnih zlorab'

Vatikan zavrača nove očitke proti svetemu očetu

Vatikan je zavrnil nove očitke, da je papež Benedikt XVI., takrat še prefekt Kongregacije za nauk vere, zavlačeval s procesi v primerih spolnih zlorab. V najnovejšem primeru je govora o pedofilskem duhovniku Michaelu Teti iz ameriške zvezne države Arizona. Ameriški mediji papežu očitajo, da je kot prefekt omenjene kongregacije dolga leta zavlačeval cerkvenopravni postopek proti duhovniku.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je to stališče označil kot 'postransko'. Kot je pojasnil, je iz dokumentov jasno razvidno, da je Kongregacija za nauk vere večkrat dejavno poskušala doseči zaključek postopka pri pristojnem škofijskem cerkvenem sodišču v Tucsonu. Po Lombardijevih besedah je bil Teta po obtožbah spolnega nasilja nad otroki leta 1990 suspendiran in leta 1997 s sodbo cerkvenega sodišča laiziran. Teta pa je pri Kongregaciji za nauk vere vložil pritožbo. To se je zgodilo ravno v času, ko so v Vatikanu na novo obravnavali merila za ravnanje v primerih spolnih zlorab.

Po pravnomočnosti novih, strožjih pravil je bil primer 'Teta' eden izmed prvih, ki so ga obravnavali po novih predpisih. Zaradi obsežnih spisov pa je bil proces izredno dolgotrajen. Kongregacija je prvostopenjsko obsodbo potrdila in leta 2004 odredila laizacijo Tete.

Po poročanju ameriških medijev tudi današnji škof v Tucsonu, Gerald Kicanas, zagovarja korektnost vatikanskega postopka. Kot je pojasnil, so cerkvenopravni postopki včasih lahko 'zaradi resnosti primerov frustrirajoče počasni'. V medijih pa so omenjali še en primer iz Tucsona, ki zadeva duhovnika Roberta Trupio. Tedanji krajevni škof Manuel Moreno je Trupio označil kot 'precejšnje tveganje za otroke, mladostnike in odrasle' in se s svojo prošnjo obrnil na kardinala Ratzingerja. V dokumentih pa naj ne bi bilo zaslediti dokaza o odgovoru tedanjega prefekta Kongregacije za nauk vere. Lombardi je ob tem pojasnil, da kongregacija tega primera ni nikoli obravnavala.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh