Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Papež ni sovražnik svobodnega trga«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 01. 2014 / 07:34
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Papež ni sovražnik svobodnega trga«

»Papež ni sovražnik svobodnega trga«

Po mnenju nemškega ekonomista apostolska spodbuda Evangeljsko veselje predvsem opozarja, da mora gospodarstvo služiti človeku.

Papež Frančišek po mnenju nemškega gospodarskega etika Inga Piesa kljub ostri kritiki podpira kapitalizem v izročilu katoliškega družbenega nauka. Apostolska spodbuda Evangeljsko veselje je sicer »tržno kritična«, je Pies pojasnil v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA, saj papež svari pred ideologijo, »ki samovoljno početje v gospodarstvu povzdiguje na raven dogme, kot da bi bilo delovanje trga samo sebi namen«. Svetemu očetu je predvsem do tega, »da gospodarska ureditev služi človeku«.

Papež izraža tudi kritiko napačnim usmeritvam v razvoju in svari pred »globalizacijo brezbrižnosti«, pojasnjuje nemški gospodarstvenik. Zagotovo ne spodbuja ukinitve trga, zato je potrebno pogosto navajano izjavo »to gospodarstvo ubija« brati v ustreznem kontekstu, da bi se izognili napačnemu razumevanju. Izjava se ne nanaša na sistem tržnega gospodarstva na splošno, poudarja Pies. »Papež je kritičen do izrojenega tržnega gospodarstva, v katerem so ubogi obsojeni na smrt od lakote in mraza. Njegova kritika je namenjena potiskanju posameznikov na rob družbe, ne pa trgu.«

V besedilu najdemo številne pripombe, ki izražajo izrecno naklonjenost tržnemu gospodarstvu, še pojasnjuje Pies. Mednje denimo sodi jasna podpora gospodarski rasti in izrecna pohvala podjetniškim »prizadevanjem, da bi pomnožili dobrine tega sveta in jih napravili dostopne za slehernega človeka«.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh