Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Nova evangelizacija zahteva tudi ustvarjalno pastoralo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 29. 10. 2012 / 11:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: Nova evangelizacija zahteva tudi ustvarjalno pastoralo

Slovesno bogoslužje ob zaključku škofovske sinode v baziliki sv. Petra v Vatikanu; Cerkev si mora še bolj prizadevati za ljudi, ki so se po krstu odvrnili od vere.

Katoliška Cerkev si mora po besedah papeža Benedikta XVI. nujno še bolj prizadevati za ljudi, ki so bili krščeni, pa so se kasneje odvrnili od svoje vere. Tako s tradicionalno pastoralo kot tudi z novimi ustvarjalnimi metodami jim mora ponovno posredovati veselje do vere in jih privesti nazaj v cerkveno občestvo, je sveti oče dejal ob zaključku svetovne škofovske sinode v Vatikanu. Dvesto šestdeset škofov ter sto štirideset izvedencev in posvetovalcev je tri tedne razpravljalo o vprašanjih nove evangelizacije.

Posebej v sekulariziranih deželah zahoda z njihovim starim krščanskim izročilom je ‘luč vere oslabila’, je poudaril papež med zaključnim bogoslužjem v baziliki sv. Petra. Številni ljudje so se oddaljili od Boga in ga ne vidijo več kot nekaj pomambnega v svojem življenju. S tem pa so izgubili ‘varno in trdno življenjsko usmeritev’, je dejal Benedikt XVI. v luči včerajšnjega evangelija o Jezusovi ozdravitvi slepega.

Nova evangelizacija zadeva celotno življenje Cerkve, je poudaril papež. Cerkev mora svoje sporočilo oznanjati vsem ljudem, ki Kristusa še ne poznajo. To v okviru ‘prvega oznanjevanja’ velja za področja v Afriki, Aziji in Oceaniji. V luči globalizacije in preseljevanja ljudstev pa je evangelizacija nujno potrebna tudi v tradicionalno krščanskih deželah. “Vsi ljudje imajo pravico, da spoznajo Jezusa Kristusa in njegov evangelij.” Ob tem imajo vsi kristjani, tako duhovniki, redovniki kot tudi laiki, dolžnost, da krščansko sporočilo posredujejo. Tudi dejavne cerkvene skupnosti morajo biti ‘še bolj poživljene z ognjem Svetega Duha’, je poudaril sveti oče. Posebna pozornost bi morala biti namenjena pripravam na prejem zakramentov svetega krsta, birme in svete evharistije.

Kot osrednjo nalogo je škofovska sinoda izpostavila evangelizacijo med že krščenimi ljudmi, ‘ki pa ne živijo iz svojega krsta’, je dejal papež. Takšni ljudje živijo na vseh celinah, predvsem pa v najbolj sekulariziranih državah. “Cerkev jim namenja posebno pozornost, da bi ponovno spoznali Jezusa Kristusa, ponovno odkrili radost vere in se vrnili k udejanjanju vere v občestvu vernikov.” Poleg dragocenih tradicionalnih metod Cerkev poskuša uprabljati tudi nove metode, ‘ki jih poišče med novimi načini izražanja, prilagojenimi različnim kulturam po svetu’. Ob tem je Benedikt XVI. izpostavil mestne misijone, pobudo ‘dvorišča za pogane’ in celinske misijone. Na ta način naj bi dosegli ljudi, ‘ki so se oddaljili ali pa ki iščejo smisel življenja, srečo in navsezadnje Boga’.

Trinajsta redna svetovna škofovska sinoda na temo ‘Nova evangelizacija za posredovanje krščanske vere’ je bila z 262 udeleženci doslej največja sinoda. V imenu Slovenske škofovske konference se je je udeležil celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek.

Ob zaključku včerajšnjega bogoslužja so škofje s papežem in prisotnimi romarji v arabskem jeziku molili tudi za mir in spravo v Siriji in na celotnem Bližnjem Vzhodu. Obenem so prosili Božjega varstva za vse žrtve in begunce ter mednarodno skupnost ponovno pozvali k solidarnosti in dialogu.

Foto: www.news.va

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh