Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež »Giorgio« ob koncu tedna na obisk k sestrični

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 11. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2022 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež »Giorgio« ob koncu tedna na obisk k sestrični
Papež bo obiskal škofijsko občestvo v Astiju, del njegovega obiska pa bo zasebne narave. FOTO: Facebook/Archdiocese of Brisbane

Papež »Giorgio« ob koncu tedna na obisk k sestrični

Papež Frančišek bo v nedeljo, ko obhajamo slovesni praznik Kristusa, Kralja vesoljstva, odpotoval v severnoitalijansko mesto Asti, kjer bo praznoval 90. rojstni dan svoje sestrične, srečal pa se bo tudi s škofijskim občestvom in obhajal slovesno bogoslužje.

Papež bo Asti v italijanski pokrajini Piemont obiskal 19. in 20. novembra, so sporočili iz Vatikana. Po besedah škofa Astija Marca Prastara so se v škofiji novice izjemno razveselili: »Naredili bomo vse, da bomo lepo sprejeli papeža Frančiška in obenem spoštovali njegovo željo, da bi bil del obiska zasebne narave.«

Papež Frančišek se bo v zasebnem delu dvodnevnega obiska srečal s člani svoje razširjene družine.

Kot so konec oktobra sporočili s prefekture papeške hiše, se bo Frančišek v zasebnem delu dvodnevnega obiska srečal s člani svoje razširjene družine.

V nedeljo, 20. novembra, na praznik Kristusa, Kralja vesoljstva, bo papež ob 11. uri daroval sveto mašo v stolnici v Astiju, »kjer se bo srečal s škofijskim občestvom, iz katerega so se njegovi starši izselili v Argentino«. V Vatikan se bo vrnil v popoldanskem času.

Rodbina papeža Frančiška izhaja iz Italije. FOTO: Vatican Media

Italijanske korenine

Papež Frančišek se je rodil kot Jorge Mario Bergoglio 17. decembra 1936 v Buenos Airesu. Njegov oče Mario Josè Bergoglio je bil računovodja, rojen v kraju Portacomaro v pokrajini Asti.

Družina Bergoglio se je leta 1929 izselila v Argentino.

Njegova mati Regina Sivori se je rodila v Buenos Airesu v družini severnoitalijanskega porekla.

Družina se je leta 1929 izselila v Argentino.

Sestrična mu reče preprosto »Giorgio«

Papežev napovedani obisk na družinskem praznovanju s sorodniki je v Italiji že ob napovedi vzbudil veliko pozornosti. Papeževa sestrična Carla Rabezzana je za medije povedala: »Papež mi je pred dvema mesecema po telefonu sporočil, da bo prišel na praznovanje mojega 90. rojstnega dne. Rekla sem mu, kako mi srce kar hitreje bije, on pa se je pošalil, da zdaj še ne smem umreti. Glasno smo se smejali!«

Papež naj bi sestrično Carlo obiskal že pred dvema letoma, vendar je njegov obisk preprečila koronaepidemija.

»Nisem pričakovala tako velikega darila,« je za italijanski časnik Corriere della Sera še povedala papeževa sorodnica. Ko bo prišel, mu bo zabrusila, kako vendarle noče, da bi praznovali njen rojstni dan, se je pošalila: »In potem ga bom objela.« Razkrila je tudi, da naj bi jo bratranec obiskal že pred dvema letoma, vendar so morali obisk preložiti zaradi koronaepidemije.

Giorgio ima rad Grignolino in »Bagna Cauda«

Carla vsak mesec pokliče »Giorgia«, kot imenuje svojega bratranca. Vedno sta ohranjala stike in v njeni hiši v Torinu je bila zanj celo urejena posebna soba. Med študijem v Nemčiji jo je obiskal: »Ostal je takšen, kot je bil, preden je postal papež. Šaljiv, spontan, pameten, rad je med ljudmi. Lahko rečem, da je ostal skromen človek.«

Ena najljubših papeževih jedi je »Bagna Cauda«, piemontska specialiteta z zelenjavo, sardoni in česnom.

Sestrična zna tudi povedati, katero vino rad pije njen bratranec: med drugim Grignolino, ki ga pogosto pridelujejo v Piemontu. Ena njegovih najljubših jedi je »Bagna Cauda« (»topla omaka«), piemontska specialiteta z zelenjavo, sardoni in česnom.

Nalaganje
Nazaj na vrh