Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež o Božjem kraljestvu in Kristusovem kraljevanju

Objava: 26. 11. 2012 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež o Božjem kraljestvu in Kristusovem kraljevanju

Sveti oče je na včerajšnji praznik Kristusa Kralja pred molitvijo angelovega češčenja nagovoril zbrane vernike na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Papež Benedikt XVI. je na trgu sv. Petra med nagovorom pred včerajšnjo molitvijo Angelovega češčenja na slovesni praznik Jezusa Kristusa, Kralja vesoljstva spregovoril o Božjem kraljestvu in Kristusovem kraljevanju. Kot poroča Radio Vatikan, je sveti oče po molitvi in blagoslovu napovedal, da bo prihodnjo soboto, 1. decembra, ob priložnosti Leta vere romanje univerzitetnikov na grob sv. Petra ter da bo skupaj z njimi obhajal večernice prve adventne nedelje.

Sveti oče je zbranim romarjem, ki so se v velikem številu zbrali na trg sv. Petra, med nagovorom pojasnil, da je včerajšnji praznik postavljen na konec bogoslužnega leta in povzema Kristusovo skrivnost 'prvorojenega med umrlimi ter vladarja nad vsemi mogočniki zemlje', s čimer odpre naš pogled k polnemu uresničenju Božjega kraljestva, ko bo Bog ves v vseh (prim. 1Kor 15,28). Sv. Ciril Jeruzalemski namreč pravi: 'Mi ne oznanjamo samo prvega Kristusovega prihoda, temveč tudi drugega, ki bo veliko lepši od prvega. Prvi je bil namreč razodetje trpljenja, drugi pa nosi pečat Božjega kraljevanja. Med prvim je bil podvržen ponižanju križa, pri drugem pa ga bo obdajala množica angelov ter ga slavila'.

Vse Jezusovo poslanstvo ter vsebina njegovega sporočila naznanjata Božje kraljestvo ter ga z znamenji in čudeži uresničujeta med ljudmi. Kot nas spominja drugi vatikanski cerkveni zbor, se to kraljestvo kaže predvsem v osebi Jezusa Kristusa (Lumen gentium 5), ki ga je vzpostavil s svojo smrtjo na križu ter s svojim vstajenjem. S tem se je razodel kot Gospod in Mesija ter kot Duhovnik na veke. To Kristusovo kraljestvo je bilo zaupano Cerkvi, ki je 'kal' in njegov 'začetek' ter ima nalogo oznanjati in širiti ga v moči Svetega Duha med vsemi ljudstvi. Ob koncu za to določenega časa bo Gospod izročil Kraljestvo Bogu Očetu in mu predstavil vse tiste, ki so živeli po zapovedi ljubezni.

Benedikt XVI. je vse vernike povabil k nadaljevanju Božjega zveličavnega dela tako, da se spreobrnejo k evangeliju ter odločno začnejo 'hoditi za tistim Kraljem, ki ni prišel, da mi mu stregli, ampak da bi stregel in pričeval za resnico' (prim. Mr 10,45; Jn 18,37). V tem smislu nas papež tudi vabi, da molimo za šest novih kardinalov, ki jih je včeraj umestil, da bi jih Sveti Duh utrdil v veri in ljubezni ter jih napolnil s svojimi darovi, da bodo živeli svojo novo odgovornost v nadaljni posvetitvi Kristusu in njegovemu kraljestvu. Po besedah svetega očeta ti novi člani kardinalskega zbora lepo predstavljajo vesoljno razsežnost Cerkve, saj so pastirji Cerkva v Libanonu, Indiji, Nigeriji, Kolumbiji ter na Filipinih, eden od njih pa že dolgo časa službuje pri Svetem sedežu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh