Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež o migrantih in beguncih: nihče ne sme biti izključen [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 06. 2022 / 15:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2022 / 15:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež o migrantih in beguncih: nihče ne sme biti izključen [VIDEO]
Svetovni dan migrantov in beguncev bomo letos obhajali 25. septembra. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Papež o migrantih in beguncih: nihče ne sme biti izključen [VIDEO]

Oddelek za migrante in begunce pri vatikanskem Dikasteriju za služenje celostnemu človekovemu razvoju je pripravil videoposnetek, v katerem Ana, migrantka iz Venezuele, predstavlja svojo izkušnjo, kako si je z družino ustvarila novo življenje v Ekvadorju.


»Kaj pa po vašem mnenju pomeni, da v središče postavimo najbolj ranljive?« papež Frančišek sprašuje v video posnetku omenjenega delovnega telesa, ki so ga danes objavili v Vatikanu in v katerem je izpostavljena stiska številnih migrantov in beguncev, razseljenih oseb in žrtev trgovine z ljudmi.

V prihodnosti nihče ne bi smel biti izključen.

»V prihodnosti nihče ne bi smel biti izključen,« poudarja sveti oče in vse poziva, naj »v središče privedejo vse tiste, ki živijo na obrobju« - tako fizičnem kot bivanjskem.

Ranljivi v središču

V videoposnetku je predstavljenih več premišljevanj o tem, kaj pomeni v središče postaviti najbolj ranljive. To pomeni, da »v središče postavimo evangelij in razumemo, da se lahko vsak izmed nas kadar koli znajde na obrobju, v položaju šibkosti ali ranljivosti«. V drugem premišljevanju je zapisano, da to vključuje »enotnost, tako da vsakemu posamezniku damo enako priložnost«.

Anina zgodba

V videoposnetku je predstavljena tudi zgodba Ane Alicie Semprún Faria, matere treh otrok iz Venezuele. Ana je morala skupaj z možem v iskanju boljšega življenja za svoje otroke iz kriznih razmer v svoji domovini pobegniti v Ekvador.

Zgodba naše družine se je v Ekvadorju začela znova. Tu odraščajo moji otroci. Tu ustvarjamo nove spomine. Tu znova gradimo svojo zgodbo.

Ko se je Ana ustalila v novem življenju v Ekvadorju, je ustanovila »Psicomamá«, storitev, ki jo ponuja celotni skupnosti in ki ljudem v stiski zagotavlja zgodnjo stimulacijo, govorno in delovno terapijo ter spoznavno stimulacijo. »Zgodba naše družine se je tukaj začela znova. Tu odraščajo moji otroci. Tu ustvarjamo nove spomine. Tu znova gradimo svojo zgodbo,« pripoveduje Ana.

Svetovni dan migrantov in beguncev

Svetovni dan migrantov in beguncev vsako leto praznujemo zadnjo nedeljo v septembru, letos je to 25. septembra.

Tema letošnje papeževe poslanice ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev je »Gradimo prihodnost z migranti in begunci«.

V pripravah na vsakoletno praznovanje je oddelek za migrante in begunce pri Dikasteriju za služenje celostnemu človekovemu razvoju začel kampanjo kratkih videoposnetkov, s katerimi želi osvetliti izkušnje migrantov in beguncev, ki so prisiljeni bežati iz težkih razmer v svojih državah. Papež Frančišek je za temo letošnje poslanice ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev izbral geslo »Gradimo prihodnost z migranti in begunci«.

Nalaganje
Nazaj na vrh