Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ob božiču: Bog je storil nemogoče

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 12. 2012 / 10:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež ob božiču: Bog je storil nemogoče

Benedikt XVI. v božični poslanici: Bog nam govori preko trpečih, zapuščenih, zavrženih in otrok; sveti oče je blagoslov 'mestu in svetu' podelil v 65 jezikih.

Benedikt XVI. je na božični dan vernike pozval k premagovanju sebičnosti. Z Jezusovim rojstvom pred dva tisoč leti je Bog storil nemogoče in postal človek, je papež dejal v svojem tradicionalnem božičnem nagovoru minuli torek na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Ob zaključku nagovora je papež podelil tradicionalni božični blagoslov 'Urbi et orbi', 'mestu in svetu'.

»Neskončni je postal otrok in stopil v človeštvo«, je papež dejal pred več deset tisoč romarji. S seboj je prinesel ljubezen in resnico, pravičnost in mir. Človek se mora temu Bogu odpreti v veri. Potrebno je premagati sleherno sebičnost in 'zapiranje vase'. Kljub vsem težavam in naporom v svetu obstaja zanesljivo upanje, da bomo z božjo resnico na svetu naposled dosegli ljubezen, pravičnost in mir.

Benedikt XVI. je s tem izpostavil eno izmed misli iz svojega polnočnega nagovora. V njem je posvaril, da Boga ne smemo preganjati s sveta in ga v svojem življenju ne smemo zavračati. Sveti oče je potožil, kako za Boga ljudje več ne najdemo časa in ustreznega prostora. Poskušamo ga odpraviti kot nekakšno 'odvečno hipotezo', namesto njega pa segamo po oprijemljivi 'sreči' in uresničevanju lastnih načrtov. Človek pa bi se moral prebuditi za Božjo prisotnost, je bila papeževa želja ob letošnjem božiču. Bog ljudi nagovarja ravno preko trpečih, zapuščenih, zavrženih in otrok.

Po svoji božični poslanici je Benedikt XVI. na božični dan podelil še tradicionalni blagoslov 'Urbi et orbi', 'mestu in svetu', pred tem pa je v 65 jezikih zaželel blagoslovljene božične praznike. Slovenskim vernikom je zaželel: »Božje Dete naj vam podeli svoj blagoslov.« Božično slovesnost s papežem je prenašalo 65 televizijskih postaj po vsem svetu.

Sveti oče pa je v svojem božičnem sporočilu pozval tudi k prenehanju nasilja na kriznih območjih po svetu, predvsem na Bližnjem Vzhodu in v Afriki. Izrazil je globoko zaskrbljenost nad stanjem v Siriji, 'kjer so vsi tisti, ki se ne morejo braniti, povsem nezaščiteni, nenehno pa umirajo tudi nedolžne žrtve'. Benedikt XVI. je pred romarji v Vatikanu izrazil zahtevo po 'prenehanju prelivanja krvi ter po obsežni pomoči beguncem in izseljenim', mednarodno skupnost pa ponovno pozval, naj na poti dialoga poišče ustrezno politično rešitev za nastali spor.

Sveti oče je obenem pozval novo politično vodstvo na Kitajskem, naj verstvom omogočijo sodelovanje pri izgradnji solidarne družbe.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh