Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v nedeljo znova v bližini Slovenije

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 26. 04. 2024 / 15:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2024 / 23:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v nedeljo znova v bližini Slovenije
Papež bo v Benetkah obhajal slovesno bogoslužje na Trgu sv. Marka. FOTO: Oton Naglost/arhiv Družine

Papež v nedeljo znova v bližini Slovenije

Papeža Frančiška v nedeljo, 28. aprila, pričakujejo na pastoralnem obisku v Benetkah: sveti oče si bo ogledal vatikanski paviljon na Beneškem bienalu, se srečal z zapornicami, umetniki in mladimi ter obhajal slovesno bogoslužje na Trgu sv. Marka.

Vatikan je program obiska pod geslom Ostanite združeni v Kristusovi ljubezni objavil konec meseca marca: Frančišek bo v Benetke pripotoval s helikopterjem, ki bo pristal znotraj kompleksa ženskega zapora na otoku Giudecca, kjer je tudi razstavni prostor letošnjega bienala.

Po besedah beneškega župana bo nedelja, 28. aprila, »zgodovinski dan za mesto Benetke in za celotno deželo Benečijo«. FOTO: Vatican Media

Ob pristanku ob 8. uri ga bodo uradno sprejeli beneški patriarh Francesco Moraglia in visoki vladni predstavniki, zatem pa se bo papež na zaporniškem dvorišču srečal z okoli 80 zapornicami. Pozneje je v zaporniški kapeli predvideno srečanje z umetniki, ki sodelujejo na bienalu, in ogled vatikanskega paviljona.

Paviljon Svetega sedeža na beneškem bienalu je postavljen v ženski zapor Giudecca. FOTO: Vatican Media

Naslov paviljona je Z mojimi očmi, postavitev pa je posvečena vprašanju človekovih pravic in ljudi, ki živijo na družbenem robu. Po navedbah Svetega sedeža želijo z razstavnim prostorom pritegniti pozornost sveta na tiste ljudi, ki so večinoma prezrti, obenem pa spodbuditi kulturo srečanja.

Preberite tudi: Papež bo obiskal 60. beneški bienale

Srečanje z mladimi in sveta maša

Papež se bo po srečanju z umetniki z otoka Giudecca s patruljnim čolnom odpeljal do bazilike Marije, zdravja bolnikov, kjer so bo srečal z mladimi iz beneške škofije. Nato bo prečkal most in vstopil na Trg sv. Marka, kjer ga bodo sprejeli predsednik dežele Benečije, skupaj s prefektom in županom Benetk.

Bazilika sv. Marka v Benetkah. FOTO: Vatican Media

Sveti oče bo ob 11. uri obhajal slovesno bogoslužje na Trgu sv. Marka in zmolil Raduj se, Kraljica nebeška, tradicionalno opoldansko marijansko molitev v velikonočnem času. Svete maše se bo lahko udeležilo 9.000 vernikov, ki so se za dogodek lahko brezplačno prijavili prek župnij, kjer so nato za vstop na prizorišče prejeli QR kodo.

Po maši bo papež vstopil v baziliko sv. Marka, kjer bo počastil relikvije zavetnika mesta, nato pa se bo vkrcal na patruljni čoln, ki ga bo odpeljal na otok sv. Elene, od koder se bo s helikopterjem vrnil v Vatikan.

Benetke so mesto, ki je bilo skozi zgodovino poklicano k sprejemanju in dialogu med ljudmi različnih kultur, jezikov in verstev.

Del vatikanskega paviljona v ženskem zaporu Giudecca. FOTO: Vatican Media

Benetke v pričakovanju papeža: obisk v znamenju krščanske ljubezni in kulture

Kot je v pogovoru za vatikanske medije sredi letošnjega februarja povedal beneški patriarh Francesco Moraglia, je papežev obisk v tem severnoitalijanskem mestu »pomenljiv dogodek, ki mora spodbuditi pot vere in krščansko pričevanje tukajšnjih prebivalcev«.

Po besedah beneškega župana Luigija Brugnara pa bo nedelja, 28. aprila, »zgodovinski dan za mesto Benetke in za celotno deželo Benečijo«. Svetega očeta pričakujejo »z veliko ganjenostjo« ter se mu zahvaljujejo »za dar njegove molitve in besede«. Politik je prepričan, da bo papežev obisk okrepil vero prebivalcev ter »vrednote miru, svobode, demokracije in diplomacije« mesta, ki je bilo skozi zgodovino poklicano k sprejemanju in dialogu med ljudmi različnih kultur, jezikov in verstev.

Nalaganje
Nazaj na vrh