Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ob slovesu: 'Nikoli več vojne in terorizma!'

Objava: 18. 05. 2009 / 10:00
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež ob slovesu: 'Nikoli več vojne in terorizma!'

Obenem je Benedikt XVI. poudaril 'neločljivo povezanost med kristjani in judi'

'Nikoli več prelivanja krvi! Nikoli več boja! Nikoli več terorizma! Nikoli več vojne!' S temi v srce segajočimi besedami se je papež Benedikt XVI. minuli petek poslovil od Izraela, ki je bil zadnja postaja na njegovem potovanju v Sveto deželo. Pri zaključnem srečanju z izraelsekim predsednikom Šimonom Peresom in s predsednikom izraelsek vlade Benjaminom Netanyahujem je papež pozval k vsestranskemu priznanju bivanjske pravice Izraela in poudaril pravico Palestincev do lastne države. Obenem je izpostavil neločljivo povezanost med kristjani in judi. Holokavst je opisal kot 'grozljivo poglavje zgodovine', ki ga ne smemo nikoli zatajiti.

Papež je povedal, da se je na potovanje podal kot prijatelj Izraelcev in prijatelj Palestincev. In noben prijatelj obeh ljudstev ne more obiti desetletja dolgega spora, napetosti in trpljenja na obeh straneh. Pozval je obe strani, naj rešitev dveh držav postane resničnost, ne pa ostane nedosegljiv sen. Zid, ki ločuje palestinska območja, je označil kot 'enega najbolj žalostnih pogledov' svojega obiska. Obljubil je svoje molitve za prihodnost, v kateri bi lahko shajali brez tovrstnih 'pripomočkov za varnost in ločevanje'.

Kot enega najpomembnejših in najtežjih trenutkov svojega obiska je papež opisal poklon žrtvam v muzeju holokavsta Yad Vashem. Holokavst je označil kot brezbožni režim, ki je širil ideologijo antisemitizma in sovraštva, ob tem pa brutalno izničil nepopisno število Judov. Spomin na to mora po papeževih besedah krepiti zavezništvo med kristjani in judi kot 'dve vejici iste oljke'.

Sveti oče je znova poudaril tesno povezanost obeh religij. Kot je povedal, nas hranijo iste duhovne korenine, zato se srečujemo kot brati. Kljub določenim trenjem v zgodovini so kristjani in judje 'obvezani k temu, da gradijo mostove trajnega prijateljstva'.

Poln upanja je papež govoril tudi o mirnem sožitju verskih skupnosti. Dežela, ki jo je obiskal, so v resnici plodna tla za ekumenizem in medverski dialog. Povedal je, kako moli za to, da bi raznolikost verskih pričevanj prinesla sad v obojestranskem razumevanju in spoštovanju.

Na svojem doslej najzahtevnejšem potovanju je papež obiskal Jordanijo, Izrael in palestinska območja. Na svetih krajih in na srečanjih z verskimi in političnimi voditelji je papež pozval k medverskemu dialogu za mir na bližnjem vzhodu. Obenem je opogumil kristjane, naj težkim razmeram navkljub ostanejo v Sveti deželi.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh