Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ob svetovnem dnevu invalidov: Cerkev vas potrebuje!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 11. 2021 / 19:47
Oznake: Cerkev, Družba, Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2021 / 20:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež ob svetovnem dnevu invalidov: Cerkev vas potrebuje!
V svetu je še vedno preveč predsodkov do invalidnih oseb FOTO: Tatjana Splichal

Papež ob svetovnem dnevu invalidov: Cerkev vas potrebuje!

V Vatikanu so danes objavili sporočilo papeža Frančiška ob letošnjem svetovnem dnevu invalidov, ki ga bomo obhajali 3. decembra.

Sveti oče v sporočilu piše, da je v svetu še vedno preveč predsodkov do invalidnih oseb. Pri tem posebej izpostavlja primere, ko invalidom ni omogočen dostop do prejemanja zakramentov. Po papeževem mnenju bi lahko vsaka krščena oseba »brez izključevanja in diskriminacije« rekla: »Jaz sem Cerkev!« Kot tak je tudi vsakdo povabljen, tako sveti oče po navedbah avstrijskega Kathpressa, »da prispeva svoje na sinodalni poti«.

Lastna krhkost ne predstavlja ovir, da evangelija ne bi mogli posredovati drugim.

Evangeliji s svojimi poročili o Jezusovem življenju po Frančiškovih besedah večkrat pričujejo, »kako lastna krhkost ne predstavlja ovir, da evangelija ne bi mogli posredovati drugim«. V zelo osebnem zapisu na šestih straneh papež večkrat izpostavi, da je Cerkev na strani invalidov in jih potrebuje, da izpolni svoje poslanstvo.

Frančišek obenem izraža nezadovoljstvo, ker je bilo tako veliko ljudi v domovih za nego prav posebej izpostavljenih trpljenju med epidemijo koronavirusne bolezni. »Na teh krajih je virus zelo pustošil in kljub požrtvovalnemu služenju osebja zahteval preveč žrtev!« v sporočilu piše sveti oče. Poleg tega so mnogi ljudje v tovrstnih bivanjskih skupnostih trpeli zaradi »prisiljene izolacije« od svojih najbližjih.

Cerkev je na strani invalidov in jih potrebuje, da izpolni svoje poslanstvo.

Mednarodni dan invalidov vsako leto obhajamo 3. decembra, namenjen pa je osveščanju javnosti o težavah invalidnih oseb ter prizadevanjem za njihovo dostojanstvo, pravice in dobrobit. Papež je tudi v preteklih letih ob tej priložnosti izrazil svoje mnenje o invalidnosti, medicini in vključevanju invalidnih oseb.

Vatikan ob svetovnem dnevu invalidov začenja posebno kampanjo

»Prva preizkušnja za resnično vključujočo pastoralo« je, da invalidnim osebam prisluhnemo in jih obenem spodbudimo k lastnemu ravnanju, pa je na predstavitvi papeževega sporočila ob svetovnem dnevu invalidov dejal p. Alexandre Awi Mello, tajnik vatikanskega Dikasterija za laike, družino in življenje. Protagonisti tovrstne pastorale »niso toliko posebej specializirana društva ali skrbniki«, temveč invalidi sami.

Invalidnim osebam je treba prisluhniti in jih obenem spodbuditi k lastnemu ravnanju FOTO: Vatican Media

V letošnjem letu je po Mellovih besedah tematika invalidnih oseb prvič navzoča tudi pri omenjenem dikasteriju. Ob tem pri tem vatikanskem delovnem telesu 6. decembra začenjajo kampanjo z naslovom »#IamChurch« (Jaz sem Cerkev), v kateri bodo v večih video posnetkih invalidni kristjani iz različnih držav predstavili svoje izkušnje občestvenega življenja v Cerkvi.

V imenu invalidnih oseb je na predstavitvi papeževega sporočila spregovorila 31-letna Italijanka Antonietta Pantone, ki je izpostavila, da osebe, kakršna je sama, ne potrebujejo »olepševanja«, kar se pogosto dogaja. »Mnogi v Cerkvi nas imajo za nekakšne angele,« tako Pantonejeva. »Toda tudi jaz imam svoje slabosti, kot vsak drug človek.«

Tudi invalidi imamo svoje slabosti, kot vsak drug človek.

Mlada žena, ki živi v eni od negovalnih ustanov na rimskem mestnem obrobju, je poročala o težkem obdobju izolacije v času zaprtja med epidemijo, zaradi česar, kot je pojasnila, je prijateljstvo med ljudmi in z Jezusom, o čemer piše papež v letošnjem sporočilu, tako zelo pomembno. Frančišek namreč piše, kako je prijateljstvo z Jezusom pri invalidnih osebah lahko duhovni ključ, da laže sprejmejo omejitve lastnega stanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh