Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kampanja WeThe15: proti diskriminaciji oseb z invalidnostmi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 08. 2021 / 08:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 08:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kampanja WeThe15: proti diskriminaciji oseb z invalidnostmi
Južnokorejska paraolimpijska ekipa na poti v Tokio FOTO: Vatican Media

Kampanja WeThe15: proti diskriminaciji oseb z invalidnostmi

Gibanje WeThe15 združuje 1,2 milijardi oseb z invalidnostmi po vsem svetu, tik pred začetkom paraolimpijskih iger pa so predstavniki gibanja sprožili kampanjo, s katero želijo še jasneje opozoriti na najbolj razširjeno manjšino na svetu.

Gibanje WeThe15 deluje že okoli deset let, njegov cilj pa je opozarjati na diskriminacijo oseb z invalidnostmi, ki po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije predstavljajo kar 15 odstotkov svetovnega prebivalstva, ter si prizadevati za njihovo večjo vidnost in vključenost. Po njihovih besedah je to »največje gibanje za človekove pravice« na svetu.

Gibanje WeThe15 je »največje gibanje za človekove pravice« na svetu.

Gibanje združuje najrazličnejše organizacije iz sveta športa, človekovih pravic, politike, gospodarstva, umetnosti in zabavne industrije, nastalo pa je na pobudo Mednarodnega paraolimpijskega komiteja in mednarodne invalidske zveze (International Disability Alliance). Med podporniki gibanja so tudi Evropska komisija, Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice, Svetovna zdravstvena organizacija in UNESCO.

Cilj: spodbuditi spremembe v odnosu do oseb z invalidnostmi

Z novo kampanjo, ki se je začela nekaj dni pred včerajšnjim odprtjem paraolimpijskih iger v Tokiu, želi gibanje v naslednjem desetletju še spodbuditi spremembe v odnosu do oseb z invalidnostmi in jim omogočiti več možnosti v svetu.

Po besedah Andrewa Parsonsa, predsednika Mednarodnega paraolimpijskega komiteja, si gibanje WeThe15 prizadeva, da bi postalo »največje gibanje za človekove pravice oseb z invalidnostmi vseh časov«. Parsons je prepričan, da »1,2 milijarde ljudi, 15 odstotkov svetovnega prebivalstva, preprosto ne moreš spregledati. Te osebe morajo biti vključene v družbo.«

1,2 milijarde ljudi, 15 odstotkov svetovnega prebivalstva, preprosto ne moremo spregledati.

Letošnje paraolimpijske igre v Tokiu so za to izvrstna priložnost: »Športni dogodki naši kampanji dodajo velikansko vrednost in izpostavljajo izjemno pozitiven učinek športa na celotno družbo.« Parsons je prepričan, da bi gibanje WeThe15 resnično lahko spremenilo odnos sveta do invalidnih oseb.

FOTO: zsis.si

Svet v vijolični barvi

Gibanje WeThe15 je začetek nove kampanje pred tednom dni zaznamovalo tudi z osvetlitvijo več kot 125 znamenitosti po vsem svetu. V vijolični barvi so med drugim zažareli sedež urada Združenih narodov za človekove pravice v švicarski Ženevi, newyorška Empire State Building, tokijska Skytree in Rainbow Bridge, rimski Kolosej, London Eye, Niagarski slapovi, pa tudi Ljubljanski grad.

V vijolični svetlobi je zažarel tudi ljubljanski grad.

Pospremili so jo tudi z objavo kratkega filma in obsežno akcijo na družbenih omrežjih. V naslednjih desetletju se bo kampanja vsako leto osredinila na drug vidik diskriminacije, s katerimi se soočajo osebe z invalidnostmi, tudi na področju zaposlovanja in izobraževanja.

Tretja največja država na svetu

Po besedah ambasadorke kampanje WeThe15 v Sloveniji, Nastije Fijolič, kampanja WeThe15 »ozavešča ljudi, koliko je dejansko 15 odstotkov celotne populacije na svetu. Za primerjavo: če bi invalidi ustanovili svojo državo, bi bili po številu prebivalcev tretji po velikosti na svetu.« Kampanja po njenem mnenju tudi osvešča mlade in jih spodbuja, naj nekoč postanejo športniki ali pa parašportniki: »Dobro je, dokler se o tem govori.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh