Zapri
Iskanje

Paraolimpijski ogenj že v Tokiu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 20. 08. 2021 / 15:14
Oznake: Svet, Šport, Tokio 2020
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2021 / 15:19
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Paraolimpijski ogenj že v Tokiu

Paraolimpijski ogenj že v Tokiu
Prihodnji torek zvečer bo plamenica prispela na olimpijski stadion v Tokiu FOTO: paralympic.org
Paraolimpijski ogenj, s katerim bodo 24. avgusta v Tokiu obeležili začetek letošnjih paraolimpijskih iger, je že v japonski prestolnici.

Plamenice so v preteklih dneh obiskale tri druge prefekture, zdaj pa jih bodo združili v eno, ki bo v zadnjih štirih dneh pred igrami potovala po Tokiu, poročanje tujih agencij povzema STA.

Pot bakel je precej prilagojena, saj so zaradi epidemije in izrednih razmer na Japonskem močno omejili slovesnosti. Ogenj je v zadnjih dneh potoval po Shizuoki, Chibi in Saitami, njegova pot se bo zdaj zaključila v prestolnici.

Simbol paraolimpijskih iger, agitos, je sestavljen iz treh krivulj v rdeči, modri in zeleni barvi.

Po Tokiu bo paraolimpijski ogenj potoval štiri dni, v torek zvečer pa bo plamenica prispela na olimpijski stadion v Tokiu, kjer pripravljajo uvodno slovesnost ob začetku paraolimpijskih iger. Posamezne plamenice bodo danes združili v eno tokijsko: na večerni slovesnosti bo sodeloval tudi japonski predsednik vlade Yoshihide Suga.

Olimpijsko dogajanje so v Tokiu tudi simbolično nadomestili s paraolimpijskim, saj je pet olimpijskih krogov na posebni plavajoči ploščadi v tokijskem zalivu zamenjal simbol paraolimpijskih iger, agitos, sestavljen iz treh krivulj v rdeči, modri in zeleni barvi. Velikanska konstrukcija tehta 94 ton, visoka je 17,5 metra in dolga 23 metrov. Znak bo tam ostal do konca iger 5. septembra, ponoči pa bo tudi osvetljen.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh