Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tokio v pričakovanju paralimpijcev

Za vas piše:
Lojze Grčman
Objava: 09. 08. 2021 / 18:47
Oznake: Šport, Tokio 2020
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2021 / 16:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tokio v pričakovanju paralimpijcev
Slovenska odprava na paralimpijskih igrah v Tokiu. FOTO: Lojze Grčman

Tokio v pričakovanju paralimpijcev

Po koncu 32. poletnih olimpijskih iger bosta v Tokiu le dva tedna zatišja pred drugim letošnjim športnim praznikom, paralimpijskimi igrami, ki bodo potekale od torka, 24. avgusta, do nedelje, 5. septembra.

Na njih bo sodelovalo tudi sedem slovenskih športnikov invalidov: parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, paraatlet Henrik Plank, paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek, parakolesar Anej Doplihar, igralec paranamiznega tenisa Luka Trtnik in paralokostrelec Dejan Fabčič, ki bo tudi slovenski zastavonoša na odprtju iger.

Someity, maskota paralimpijskih iger v Tokiu. FOTO: Lojze Grčman

Vsaj približati se dosežkom olimpijcev

»Proti Tokiu gremo s pozitivnimi mislimi in navdušeni nad dosežki olimpijcev – upam, da se jim bomo vsaj približali. Pokazali smo, da znamo biti združeni, upamo na čim boljše dosežke. Že olimpijske igre so pokazale, da se jih da izvesti varno. Organizacija bo potekala nemoteno, športniki pa morajo pokazati, kaj znajo,« je na predstavitvi paralimpijske reprezentance pri odštevalniku v Ljubljani poudaril vodja slovenske delegacije dr. Boro Štrumbelj.

Slovenski udeleženci paralimpijskih iger v Tokiu: parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, paraatlet Henrik Plank, paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek, parakolesar Anej Doplihar, igralec paranamiznega tenisa Luka Trtnik in paralokostrelec Dejan Fabčič.

Ključna je glava, pomembna je vztrajnost

»Na igre odhajam vrhunsko motiviran, s trenerjem in soigralci smo zelo dobro trenirali, odlično pripravljenost moram le še dokazati v Tokiu,« poudarja 23-letni Luka Trtnik, za katerega bo – kot vselej – največji odziv premagati sebe, svojo glavo: »Če bom v tem uspešen, sem prepričan, da bom prikazal dobre partije. Če bo glava na pravem mestu, ne bo težav. Spremljal sem že olimpijske igre v Tokiu in vem, kaj pričakovati. Glava je ključna – sem veliko mirnejši kot pred letom dni in me stvari ne bodo iztirile, kot so me tedaj. Pomembna za slehernega športnika, ne le zame, pa je tudi vztrajnost.« Luka ima vzornika v vrstniku Darku Jorgiću, ki je olimpijski turnir po odličnih igrah končal v četrtfinalu: »Njegov backhand je res neverjeten, vsak igralec bi si želel takšnega.«

Slovenska paralimpijska odprava se je predstavila pri odštevalniku v Ljubljani. FOTO: Lojze Grčman

Henrik Plank prvič na igrah že v Pekingu 2008

Mnogo izkušenejši je paraatlet Henrik Plank, ki se je na paralimpijskih igrah prvič predstavil že leta 2008 v Pekingu, doslej pa je tekmoval že v metu diska in kopja ter suvanju krogle. »V Tokio se podajam z optimizmom. Zadovoljen bi bil z najboljšim metom, da bi se po njem pomirjen vrnil v olimpijsko vas in si rekel, da sem storil vse, kar sem lahko. To je moje največje pričakovanje,« poudarja Plank, ki bo dan pred začetkom iger dopolnil 47 let.

Nalaganje
Nazaj na vrh