Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ob svetovnem dnevu ubogih: revščina je sramota [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 11. 2023 / 14:10
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2023 / 19:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež ob svetovnem dnevu ubogih: revščina je sramota [VIDEO]
Papež je po slovesnem bogoslužju v vatikanski baziliki in opoldanski molitvi angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v vatikanski dvorani Pavla VI. tradicionalno obedoval z okoli 200 pomoči potrebnimi. FOTO: Vatican Media

Papež ob svetovnem dnevu ubogih: revščina je sramota [VIDEO]

Bog nas je obdaril s posebnimi talenti in vsakdo ima možnost in tudi dolžnost, da te darove uporabi za sočloveka: to je papež Frančišek poudaril v nagovoru med današnjim slovesnim bogoslužjem ob svetovnem dnevu ubogih, ki ga na današnjo 33. nedeljo med letom obhajamo že sedmič.

Letošnji svetovni dan ubogih temelji na geslu iz Stare zaveze: »Ne odvrni obličja od siromaka« (Tob 4,7). Tudi letos so se slovesne svete maše v baziliki sv. Petra v Rimu udeležili številni revni, brezdomci, migranti in člani različnih človekoljubnih organizacij, poroča spletni portal Vatican News. Somaševali so nadškof Rino Fisichella z Dikasterija za evangelizacijo, papežev »socialni delavec« kardinal Konrad Krajewski in škof Franz-Peter Tebartz-van Elst. Tudi letos se je papežu pri kosilu v dvorani Pavla VI. pridružilo približno 1.200 pomoči potrebnih ljudi.


Prilika o talentih

Papež je v nagovoru izhajal iz prilike o zaupanih talentih iz današnjega evangeljskega odlomka, iz pripovedi o gospodarju, ki služabnikom zaupa svoje bogastvo, nato se odpravi na pot in ob vrnitvi domov napravi obračun. Prilika nas vabi k premisleku o »Jezusovem potovanju« - njegovem vstajenju in vnebohodu - in o »našem potovanju skozi življenje«, je papež v navzočnosti okoli 5.000 udeležencev bogoslužja začel svojo razlago svetopisemskega odlomka:

Jezus nam je zaupal svojo dediščino, čisto pravi kapital: zapustil nam je samega sebe v evharistiji.

»Jezus nam je zaupal svojo dediščino, čisto pravi kapital: zapustil nam je samega sebe v evharistiji, svoji Besedi življenja, dal nam je svojo sveto Mater, da bi bila tudi naša Mati, in razdelil darove Svetega Duha, da bi mi lahko nadaljevali njegovo delo v svetu.«

Pri sveti maši v baziliki sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Ne mislite samo nase

Toda tako kot gospodar iz prilike se bo tudi Jezus vrnil ob koncu časov, da napravi »obračun« in nas »popelje v veselje večnega življenja«. Zato se moramo vprašati, kaj na svoji življenjski poti počnemo s tem velikim darom: ali »množimo, kar smo prejeli, tako da dajemo svoje življenje iz ljubezni za druge«? Ali pa, »ohromljeni z lažno podobo Boga, prejeti zaklad zakopavamo v zemljo, mislimo le nase, ne da bi bili goreči za kaj drugega kot za lastno udobje in interese, ne da bi se udejstvovali«?

Bogoslužja v vatikanski baziliki se je udeležilo okoli 5.000 oseb. FOTO: Vatican Media

Če ljubezni okoli sebe ne množimo, življenje ugasne v temi

Na svetovni dan ubogih je torej prilika o talentih povabilo, naj preverimo, v kakšnem duhu pristopamo k svoji življenjski poti:

»Če ljubezni okoli sebe ne množimo, življenje ugasne v temi; če prejetih talentov ne damo v obtok, obstoj konča zakopan pod zemljo, torej kot da bi bili že mrtvi,« je razmišljal Frančišek in vzkliknil: »In koliko je kristjanov, ki živijo svoje krščanstvo 'zakopani', kot bi bili pod zemljo!« Sveti oče je zbrane vernike povabil: »Pomislimo na številne materialne, kulturne in duhovne potrebe našega sveta, na ranjene ljudi, ki naseljujejo naša mesta, na uboge, ki so postali nevidni in katerih krik bolečine duši vsesplošna brezbrižnost zaposlene in raztresene družbe. (…) Spomnimo se zatiranih, utrujenih, odrinjenih na rob družbe, žrtev vojne in tistih, ki so zapustili svojo deželo in tvegajo življenje; tistih, ki so brez kruha, brez dela in brez upanja.« Revščina je sramota, je poudaril Frančišek, zato jo moramo sami dejavno in pogumno iskati, kajti Gospod bo od nas terjal obračun.

V molitvi s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Revščina je sramota

Ob misli na »to ogromno množico revnih« je papež takole povzel sporočilo evangelija:

»Ne zakopavajmo Gospodovih dobrin! Širimo dejavno ljubezen, delimo svoj kruh, množimo ljubezen! Revščina je sramota. (…) Ko se bo Gospod vrnil, bo terjal obračun in bo - kot piše sveti Ambrož - rekel: 'Zakaj ste dopustili, da je toliko ubogih umrlo od lakote, ko pa ste imeli zlato, s katerim bi lahko priskrbeli hrano in jih nasitili? Zakaj so tvoji sovražniki prodali toliko sužnjev in z njimi grdo ravnali, ne da bi kdo storil kaj, da bi odkupil njihovo svobodo?«

Papež Frančišek je svetovni dan ubogih uvedel ob koncu svetega leta usmiljenja leta 2016.

Svetovni dan ubogih

Papež Frančišek je svetovni dan ubogih uvedel ob koncu svetega leta usmiljenja leta 2016. Obhajamo ga na tretjo nedeljo v novembru, dva tedna pred prvo adventno nedeljo. Po Frančiškovih besedah je namen tega spominskega dneva ozaveščati o revščini kot »skrbi v srcu evangelija« in prispevati k prenovi vere v cerkvenih občestvih.

Papež med opoldanskim nagovorom. FOTO: Vatican Media

Mir je mogoč. Potrebna je le dobra volja.

Angelus: premagajmo strah in zaupajmo Gospodu

V nagovoru med opoldansko molitvijo angelovega češčenja je papež prav tako izhajal iz današnjega evangeljskega odlomka. Zbrane vernike je opozoril, da se iz prilike o talentih lahko naučimo dveh različnih načinov, kako se približati Bogu: na voljo sta nam strah ali zaupanje. Po Frančiškovih besedah zaupanje vedno osvobaja, strah pa hromi, strah ovira naše sposobnosti, zaupanje jih osvobaja. Z Marijino pomočjo si prizadevajmo premagati strah, je povabil sveti oče, in z vsem srcem zaupajmo Gospodu.

Ob koncu opoldanske molitve je papež znova opozoril na vsa vojna žarišča po svetu in vernike spodbudil k molitvi za mir. »Mir je mogoč. Potrebna je le dobra volja,« je povabil sveti oče in vsem ljudem dobre volje položil na srce, naj se nikoli ne sprijaznijo z vojno. »Vojna je vedno, vedno, vedno poraz,« je znova zatrdil in opozoril, da imajo od spopadov korist izključno proizvajalci in preprodajalci orožja.

Nalaganje
Nazaj na vrh